Surinaams leiderschap: een lijdensweg
20 Feb 2018, 12:27
foto


Status, de geur van geld, misbruik van privileges, verraad, corruptie, leugens, onderdrukking, illegale praktijken en gebrek aan transparantie moeten zogenaamd ervoor zorgen dat Suriname niet verdwijnt van de landkaart der fatsoen.

Degenen aan de top, maar ook degenen die aan de top wensen te blijven óf te komen, moeten wel flinke last hebben van geldingsdrang. De één komt hier openlijk voor uit, de ander verbloemt dit. Kijkend naar de kwaliteit van de wijze waarop politiek in Suriname bedreven wordt, kan slechts geconcludeerd worden dat er sprake is van één grote bende. Het is een zooitje in Suriname. Hebzucht, zelfverrijking en eerzucht lijken de chaos in stand te houden.
Er wordt geclaimd oog te hebben voor behoeften van het volk, maar hier is weinig van terug te zien in de praktijk.

Er zijn mensen die hun hart op de goede plek hebben, die werken vanuit de beste en oprechte intenties. Wie echter niet sterk staat in eigen schoenen, wie niet over voldoende moed en zelfrespect beschikt, loopt het risico meegesleurd te worden in de stroming van ellendig leiderschap.
Leiding geven is in alle gevallen eerst leiding kunnen nemen over onszelf. Laten wij dit na, dan krijgen we chaotische toestanden. De toestand in de samenleving is een afspiegeling van het onvermogen leiding over onszelf te kunnen nemen.

Goed leiderschap ontbreekt in Suriname. Integriteit en transparant werken zijn onontbeerlijke elementen die nooit mogen ontbreken binnen goed leiderschap. Er is totaal geen contact met het volk, er is geen verbinding. Met moeite wordt er ergens een verklaring of verantwoording voor afgelegd en als dit al gebeurt, is het ook nog de vraag in hoeverre de waarheid gedeeld is met het volk. Men beslist voor het volk en betrekt haar slechts ergens bij wanneer het plaatje van ‘democratische rechtsstaat’ levend gehouden moet worden voor de buitenwereld. De grootste vorm van misleiding op nationaal niveau.

Een waardig leider is er één die meester is over de eigen driften en daarmee heilzaam werk verricht. Een inspirerend leider is er één die macht omzet in kracht en van daaruit vruchtbare grond creëert voor een ander. Pas dan is irrelevant of ‘de top’ bereikt of behouden wordt.

Vishma de Keijzer
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March