Mexico: Helikopter doodt 13 personen in nasleep aardbeving
18 Feb, 00:59
foto
Militairen bewaken de gecrashte militaire helikopter in Santiago Jamiltepec, Oaxaca, Mexico. (Foto's: Reuters)


Minstens 13 mensen, onder wie drie kinderen, zijn op de grond gedood toen een Mexicaanse militaire helikopter met topambtenaren neerstortte in een klein stadje in de zuidelijke deelstaat Oaxaca. De topambtenaren waren de schade van de krachtige aardbeving van vrijdag aan het inspecteren, toen het incident zich voltrok op zaterdag.

De helikopter, die de minister van Binnenlandse Zaken van Mexico en de gouverneur van de staat vervoerde, stortte neer op twee busjes in een open veld terwijl hij ‘s nachts probeerde te landen in Santiago Jamiltepec. De hoge functionarissen overleefden de crash, maar 12 mensen ter plaatse werden gedood. Een persoon stierf later in een ziekenhuis, zei het kantoor van de procureur-generaal van Oaxaca in een verklaring. Nog eens 15 mensen raakten gewond.

Luis Cabrera, een ambtenaar voor civiele bescherming, zei dat de autoriteiten de oorzaak van de crash nog aan het onderzoeken waren. De aardbeving met een kracht van 7,2 sneed de elektriciteit af in Santiago Jamiltepec, ongeveer 45 kilometer van het epicentrum van de beving. De stad was vrijdagnacht gehuld in de duisternis.

Een journalist aan boord van de vlucht vertelde de lokale tv dat de helikopter over een open plek naast huizen was ingevlogen en een enorme stofwolk had opgeworpen voordat deze neerstortte. In een huis in de buurt van de plaats van het ongeluk kwamen familieleden samen om te rouwen om hun dierbaren nadat functionarissen hun lichamen hadden teruggebracht. Velen barstten uit in woede bij de autoriteiten.

"De gouverneur kwam zogenaamd om te helpen, maar wat was de hulp, de hulp, die we ontvingen? Dit was de hulp ", zei Eduardo Juarez, een familielid van één slachtoffer. De Mexicaanse minister van Defensie, generaal Salvador Cienfuegos, kwam zaterdag ter plaatse en sprak met de lokale bevolking. Hij verontschuldigde zich en nam de verantwoordelijkheid voor het ongeluk op zich. "We zullen zorgen voor wat we moeten doen en we zullen alles doen wat in onze macht ligt om dit ongeluk te verhelpen", vertelde Cienfuegos aan verslaggevers.

Hij gaf de schuld aan het late uur en het zware stof voor het "desoriënteren" van de piloot, maar hij zei dat hij niet dacht dat er enige "roekeloosheid" was door de bemanning van de helikopters.

De aardbeving heeft bijna een miljoen huizen en bedrijven zonder stroom achtergelaten in Mexico-stad en het zuiden en heeft minstens 50 huizen in Oaxaca beschadigd. Oaxaca en Mexico-Stad proberen nog steeds de aardbevingen van september vorig jaar te boven te komen. Minstens 471 mensen kwamen om bij de bevingen vorig jaar die wijdverspreide schade hebben aangericht.