Rio: Braziliaanse leger neemt controle veiligheid over
17 Feb 2018, 14:16
foto
De criminaliteit in Rio de Janeiro is zwaar toegenomen door een financiële crisis. (Getty Images)


De Braziliaanse regering heeft een legergeneraal aangesteld om toezicht te houden op de veiligheid in de deelstaat Rio de Janeiro. Het besluit volgt op het toenemende bendegeweld.

President Michel Temer heeft het geweld vergeleken met kanker'. Hij heeft gesteld dat georganiseerde misdadigers bijna de controle over de deelstaat hadden overgenomen. De gouverneur van Rio heeft om hulp gevraagd nadat de jaarlijkse carnavalsvieringen werden ontsierd door geweld.

Het leger zal toezien op de politie en andere veiligheidsdiensten. Generaal Walter Souza Braga Netto is belast met het toezicht van de operatie. Hij is het hoofd van het Oostelijk Militair Commando. Hij is alom geprezen voor zijn aandeel in de coördinatie van de veiligheid van de Olympische Spelen van 2016 in Rio.

Terwijl president Temer het decreet ondertekende, zei hij dat hij "extreme maatregelen" nam, omdat de omstandigheden dat eisen. "De regering zal harde en krachtige antwoorden geven en alle nodige maatregelen nemen om de georganiseerde misdaad uit te roeien."

Er waren chaotische scènes tijdens het beroemde carnaval van Rio, met vuurgevechten en plunderingen. Drie politieagenten kwamen om bij gewelddadige botsingen. De nationale tv-nieuwsbulletins zonden ook beelden uit van bendes die toeristen omringen en beroven.

Terwijl de veiligheidssituatie blijkbaar uit de hand liep, pleitte gouverneur Luiz Fernando Pezao bij de nationale regering voor een militaire interventie. Hij vond dat de enige manier om de zwaar bewapende bendes aan te pakken. De gouverneur heeft zich bij de getroffen feestvierders verontschuldigd. "We waren er niet klaar voor, de eerste dagen waren er fouten en we hebben de patrouilles versterkt."

Het politiebudget van Rio is de afgelopen jaren drastisch ingekrompen door een financiële crisis. Er zijn kritieken dat de politie niet eens het geld heeft om de benzine in hun patrouillewagens te betalen. Financiën in de deelstaat Rio zijn zwaar getroffen door een nationale recessie en een daling van de olieprijzen, evenals een hoge mate van corruptie.

De financiële problemen hebben criminele bendes alleen maar aangemoedigd. Cijfers van de regering van Rio tonen een toename van 8% in moorden vorig jaar vergeleken met 2016 en een stijging van 26% sinds 2015.

Het leger patrouilleert regelmatig in enkele van de gevaarlijkste gebieden van Rio de Janeiro waar drugsbendes de scepter zwaaien, maar nu was de militaire aanwezigheid voelbaar in het grootstedelijk gebied van de stad met 12 miljoen inwoners en de bredere staat. Correspondenten zeggen dat het de eerste keer is dat het leger zich zo prominent profileert sinds de terugkeer van Brazilië in de democratie in 1985, die volgde op 21 jaar militaire heerschappij. Het besluit moet nog worden goedgekeurd door het Braziliaanse nationale congres.

Braziliaanse media berichten, verwijzend naar bronnen van de overheid, dat het huidige hoofd van de openbare veiligheid, Roberto Sá, zal worden verwijderd uit het ambt. Het is duidelijk dat generaal Netto minstens tot het einde van het jaar de leiding heeft over de staatsveiligheid in Rio.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April