Bouterse: China één van de belangrijkste partners
17 Feb 2018, 12:12
foto
President Desi Bouterse wordt welkom geheten door de Chinese ambassadeur ambassadeur Zhang Jinxiong. De tweedaagse Tempelmarkt in KKF is vrijdag geopend. (Foto's: René Gompers)


“We kunnen stellen dat China nu één van Surinames meest belangrijke en betrouwbare ontwikkelingspartners is,” concludeert president Desi Bouterse. Hij deelt ook mee dat Suriname 'ready and willing' is om mee te doen met de voorgenomen plannen van China voor de regio. De relatie met China is steviger geworden en zal alleen maar hechter worden, geven de president, Thomson Cheung, voorzitter van de Suriname Chinese United Association (SCUA) en ambassadeur Zhang Jinxiong tijdens hun toespraken aan.

Het drietal heeft vrijdag het woord gevoerd bij de opening van de vierde editie van de Temple Fair. Met deze beurs is het Chinees nieuwjaar ingeluid. De Chinese gemeenschap is de president dankbaar voor de vrije dag, de toeristenkaart en het legalisatieproject, deelt SCUA-voorzitter Cheung mee. Hij merkt op dat er nog meer gedaan kan worden. “Veel bedrijven zijn naar Suriname gekomen en zijn met een paar problemen geconfronteerd, één daarvan is de veiligheid,” haalt Cheung aan. “We zien wel dat er een grote vooruitgang is maar we denken dat er toch wat meer aan gedaan kan worden.”

Ambassadeur Jinxiong houdt zijn spreekbeurt geheel in het Nederlands. Hij deelt mee dat het afgelopen jaar in de relatie tussen China, Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied (LAC-landen) grote vooruitgang is geboekt. “De handelsbalans tussen China en de LAC-landen bereikte bijna US$ 260 miljard,” geeft de ambassadeur aan. “De jaarlijkse groei is 18,8 procent. De directe investering van China in de LAC-landen was boven 200 miljard. China is nu de op twee na grootste exportmarkt van de regio geworden. En de regio is nu de één na grootste bestemming van directe investeringen geworden.” Suriname hoort daar ook bij, deelt de ambassadeur mee. “De projecten voor het aanleggen van wegen, bouwen van huizen en ziekenhuizen, aanleg van breedband internet en landbouwprojecten zijn vlot uitgevoerd,” somt Jinxiong op.

Het afgelopen jaar zijn er ook een record aantal Surinamers, variërend van ondernemers, studenten, mediawerkers en politici naar China geweest voor trainingen en andere programma’s, voegt de ambassadeur toe. Jinxiong haalt aan dat het afgelopen jaar ook is gesproken met de LAC-landen over de One Belt One Road initiatief. Dit project houdt in dat China met het aanleggen van infrastructuur over zeeën en land zichzelf rechtstreeks verbindt met de bepaalde bestemmingen in de wereld. Dit zal het land helpen de grootste economie van de wereld te worden. De infrastructuur komt uiteraard ook de regio's ten goede.

President Bouterse benadrukt dat China een goede partner is op verschillende gebieden. “De relatie is gebaseerd op wederzijds respect, voordeel en boven alles, op het respecteren van de soevereiniteit en territoriale integriteit.” Bouterse noemt het One Belt One Road initiatief indrukwekkend en deelt mee dat Suriname klaar staat om eraan deel te nemen. “Suriname is willing and ready to benefit from this new development and cooperation initiative.”

René Gompers
Advertenties