Bouterse: Verblijfsvergunning illegale Chinezen naar US$ 2000
16 Feb 2018, 18:22
foto
President Desi Bouterse viert het Chinees Nieuwjaar tijdens een lunch van de Chinese vereniging Fa Tjauw Song Foei. (Foto: Ranu Abhelakh)


Illegaal verblijvende Chinezen krijgen de komende drie maanden een korting van US$ 1.000. Ze kunnen US$ 2.000 betalen voor hun verblijfsvergunning om hun status legaal te maken. President Desi Bouterse kondigde dit vandaag aan tijdens een Chinees Nieuwjaarslunch van de Chinese vereniging Fa Tjauw Song Foei.

"Wij Surinamers houden van verrassingen, zei Bouterse. De vereniging en andere doen veel voor de Chinezen in Suriname dat zij een betere toekomst hebben. We gaan een tussenweg zoeken. We gaan voor maart, april en mei naar US$ 2.000, daarna gaan wij weer naar US$ 3.000.” De president richtte zich in het laatste deel van zijn toespraak speciaal tot NDP-parlementariër Stephen Tsang. Hij had de president steeds gevraagd om een prijsverlaging voor de Chinezen, omdat mensen misbruik van de optie maken. “Ergens heeft hij gelijk, maar dan kijk ik de andere kant uit - naar de minister van Financiën. En dan denk ik ‘hoe ga ik beide mensen tevreden stellen’.” De regering komt de mensen tegemoet omdat de vereniging het heeft gevraagd.

Tsang dankte de president voor de geste. Aan Starnieuws zegt hij geschrokken te zijn toen hij het nieuws, het nieuwjaarscadeau hoorde. “Ik was redelijk verrast. Ik had niet verwacht dat hij dit hier zou doen. Vanaf het project 'legalisatie van vreemdelingen' in oktober 2017 was aangekondigd, kreeg Tsang veel klachten vanuit de Chinese gemeenschap. Het bedrag van US$ 3.000 voor personen buiten de regio vonden zij te hoog vergeleken met de US$ 600 voor hen binnen de regio. Ze ervoeren de maatregel als discriminatie.”

Gaande het project werd de weerstand steeds groter. Chinezen schreven zelfs ingezonden stukken in de kranten waarin zij klaagden over discriminatie. “We zijn blij met de geste, maar ik denk dat het bedrag nog lager mag. “De groep klagende illegale personen bestaat volgens Tsang uit ongeveer 800 tot 900 Chinezen. “Het bedrag van US$ 2.000 is nog steeds redelijk hoog. Maar de bezwaren zijn dat het verschil zo hoog is vergeleken met het bedrag dat de andere mensen betalen. “De Chinezen stelden dat als je een school hebt, waarom zouden bepaalde leerlingen zoveel moeten betalen en andere weer niet. Terwijl iedereen hetzelfde komt doen op school.”

Tijdens de lunch ving Tsang enkele reacties van de aanwezige Chinezen op. ”Ze vonden het nog steeds hoog en denken dat er geen tweede verlaging zal komen. Ik denk dat de meeste het nu toch zullen betalen. Ze zijn een beetje gebonden.” De verlaging zal via de verenigingen onder andere worden doorgespeeld aan de Chinese gemeenschap. Tsang hoopt dat mensen zich nu gelijk zullen aanmelden, want de maatregel geldt maar voor drie maanden.

Fa Tjauw Song Foei voorzitter Chen Jin Hua vroeg in zijn toespraak weer de aandacht om meer veiligheid. “Het afgelopen jaar was er sprake van verhoogde criminaliteit. Berovingen waren frequent en hadden een negatieve invloed op het veiligheidsgevoel van de burgers.” Vooral Chinese ondernemers waren slachtoffer en er waren gevallen van zware letsel toegebracht door rovers.
Hij vroeg de regering om de maatregelen op te voeren voor criminaliteitsbestrijding. “Wij vragen effectievere maatregelen ter voorkoming van criminaliteit en zwaardere straffen om de burgers van Suriname te beschermen.”

Een jaar afsluiten en een nieuwe ingaan is een moment van terugblikken op het afgelopen jaar en van voornemens om het beter te doen, gaf Bouterse aan. In reactie op het veiligheidsvraagstuk zei de president, “we gaan proberen het nog beter te doen”. De president vroeg eenieder om het karakter van de hond –trouw, loyaliteit en integer- mee te nemen in het voltooien van de plicht: om het Surinaamse volk te brengen naar grotere hoogten.

China ambassadeur Zhang Jinxiong ging in zijn nieuwjaarswens ook in op de bijdrage van de personen met Chinese afkomst. “Chinezen werken schouder aan schouder met andere etnische groepen om Suriname, hun thuisland mooier en moderner te maken.”

Het Lentefeest, Chinees Nieuwjaar, wordt al enkele dagen door honderden miljoenen mensen gevierd. Vanaf gisteren houden Chinezen verenigingen en personen in familieverband een gezamenlijke maaltijd om het Chinees Nieuwjaar te vieren. Vanavond is de officiële opening van de vierde editie van de tempelmarkt op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April