Ideeën voor vlotte doorstroming verkeer zuid-noord
16 Feb 2018, 15:51
foto
In verschillende werkgroepen worden ideeën besproken voor betere doorstroming van het verkeer zuid-noord. (Foto: Raoul Lith)


Om de doorstroom van het verkeer tussen zuid en noord te verbeteren, is er een brainstorm sessie gehouden. Waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, zegt dat het om een complex probleem gaat. "We hebben gemeend om dit in behapbare proporties terug te brengen. De verkeerssituatie bekijken, beredeneren, benaderen vanuit verschillende ooghoeken en uiteindelijk komen met een oplossing volgens de beproefde brainstormingsmethode".

Coördinator Helmut Gezius geeft aan dat de brainstormsessie bedoeld is om creatieve, nieuwe ideeën te krijgen voor een vlottere doorstroom over het Saramaccakanaal. Aan beide zijden van de bruggen die noord en zuid met met elkaar verbinden ontstaat er opstopping. Er zijn vier verbindingen over het kanaal. Het idee voor de sessie is voortgevloeid uit de situatie bij de Coesewijnebrug. Er is veel discussie ontstaan naar aanleiding hiervan. De sessie moet leiden tot een assessment van ingrepen zodat verschillende inzichten en perspectieven worden meegenomen bij het idee, niet alleen van deskundigen maar ook van bewoners. De ingrepen zijn technisch misschien eenvoudig maar creëren in de praktijk onnodige spanningen.

Tijdens de sessie donderdag waren aanwezig de politie, brandweer, wegenautoriteit, vertegenwoordigers van het platform verkeersveiligheid, nutsbedrijven, bedrijven gespecialiseerd in zwaar materieel en vrijwilligersorganisaties. Na een eerste screening wordt het totaal aantal ideeën teruggebracht naar vijf, die op basis van vijf criteria worden gescoord. De ideeën met de hoogste score kunnen door de verantwoordelijke ministeries verder worden uitgewerkt. Gezius geeft aan dat het een nieuwe aanpak is, waarbij het vervolgtraject ook belangrijk is.

Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie merkt op dat de oeververbinding geen directe oplossing brengt in de verkeerssituatie maar dat technische maatregelen het verkeer zullen moeten structureren. Het ministerie is gestart met het optimaliseren van de verbinding. Enkele plannen hiervoor zijn de start van de bouw van een brug nabij Vabi waarna de Van het Hogerhuysstraat verbreed zal worden tot een vier rijstroken. Ook de Martin Luther Kingweg tot Paranam zal bestaan uit vier rijstroken; de werkzaamheden zijn hier reeds gestart. Aan de Coesewijnestraat is het ministerie bezig met de herinrichting. De meerwaarde hiervan zal volgens Miranda in een later stadium wel blijken. Bij iedere start van een project zal er wat tegenwerking zijn, meent de bewindsman.

Om de doorstroom van vrachtverkeer van en naar de haven te optimaliseren is er ook een project geschreven voor de herinrichting van de Van het Hogerhuysstraat en de Willem Campagnestraat. Deze is ingediend bij de International Development Bank en moet nog worden goedgekeurd. De planning is dat hier medio 2019 gestart wordt.

Al de verschillende projecten kunnen in direct verband gebracht worden met de noord-zuid verbinding. Naast de technische voorzieningen en infrastructurele maatregelen is de effectieve handhaving en het toezicht op het naleven van de verkeersregels een belangrijke voorwaarde om tot een goede verkeersdoorstroming en meer verkeersveiligheid te komen, stelt Miranda.

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April