Bijzondere opdracht aan jeugdigen op Moedertalen Dag
17 Feb 2018, 08:27
foto


De Internationale Moedertalen Dag wordt dit jaar voor de achttiende keer gevierd, met als doel de taaldiversiteit te behouden en meertalig onderwijs in de moedertaal te bevorderen. De Henri Frans de Ziel Stichting, wenst deze dag met 5 basis- en voj-scholen te vieren in de districten Marowijne, Brokopondo, Wanica, Nickerie en Paramaribo.

Er zullen taalgroepen door de leerlingen gevormd worden, die een door kinderboekenschrijfster Hilli Arduin ontworpen tekst in het Surinaams-Nederlands zullen moeten vertalen naar een van de Surinaamse talen. (Inheemse talen, Sarnami, Surinaams- Javaans, Sranan en de marrontalen).

Naast de presentatie van de vertaalde tekst moeten de leerlingen hun bevindingen en beleving opschrijven. Van de presentaties zullen er videobeelden worden gemaakt. Ook zullen er gedichten voorgedragen en liederen gezongen worden in de moedertalen. Johan Roozer, voorzitter van de H.F. de Ziel Stichting, zegt dat de school die de moedertaal in alle opzichten het beste tot uiting heeft gebracht, in aanmerking komt voor een bijzondere waardering.

Het thema van de dag is dit jaar ‘Taalverscheidenheid en meertaligheid: bouwstenen van duurzaamheid en vrede’. De dag wordt jaarlijks herdacht op 21 februari en is ingesteld door de Unesco (Organisatie van de VN voor educatieve, wetenschappelijke en culturele aangelegenheden).

Suriname is een meertalig land. Er worden ongeveer 20 talen gesproken waarvan een belangrijk deel in Suriname betekenis heeft gekregen. Onze meertaligheid mag als culturele rijkdom nooit en te nimmer verloren gaan. Dit kunnen we voorkomen door alle nationale talen gelijk te laten waarderen, te onderzoeken en te reguleren, geeft de H.F. de Ziel Stichting aan.

Voor de Unesco zijn talen het instrument om het cultureel erfgoed levend te houden. Door de moedertaal in ere te houden, blijven de taalkundige, culturele tradities en diversiteit bestaan en wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen de diverse mensengroepen, hetgeen moet leiden tot meer onderling begrip.
Advertenties