Groepen vragen uitbreiding discriminatiegronden in wet
16 Feb 2018, 12:56
foto
Consultatie van stakeholders in het kader van de voorbereiding van wetgeving gericht op gelijke behandeling en geweld op de werkplek. (Foto: NII)


De Commissies ‘Gelijke Behandeling’ en ‘Geweld op de Werkplek’ van het ministerie van Arbeid praten met stakeholders over het bevorderen van gelijke behandeling van werknemers en het tegengaan van geweld op de werkplek. Afgevaardigden van verschillende maatschappelijke groepen hebben bij de gesprekken van woensdag gevraagd om uitbreiding van de discriminatiegronden in de wet ‘Gelijke Behandeling’, die nu in voorbereiding is bij het ministerie van Arbeid.

Het gaat in deze om de stichting Ilse Henar Hewit, Womens Rights Center, Double Positive, LGBT Platform, en het bureau Genderaangelegenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij vinden dat niet alleen vrouwen, maar ook specifieke kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt en op de werkvloer bescherming moeten krijgen tegen discriminatie en stigma.

De groepen doelen op personen met een hiv-status, mensen die behoren tot de LGBT-groep en personen met een lichamelijke beperking die aangeven dat ze ten onrechte negatief worden aangemerkt bij het gebruik maken van hun recht op arbeid. Ze ervaren de discriminatie en het stigma niet alleen bij particuliere bedrijven, maar ook bij de overheid, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De wetten zouden ook van toepassing moeten zijn op de publieke sector. Ten aanzien van geweld op de werkplek wordt gepleit voor het opnemen van bepalingen, die een halt moeten toeroepen aan seksuele intimidatie, pesten en andere vormen van geweld. De consultaties worden de komende dagen voortgezet.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April