Malaria in Suriname bijna uitgeschakeld
16 Feb 2018, 09:10
foto
De jaarlijkse border-meeting van het Nationaal Malaria Programma met nationale partners. (Foto: NII)


Suriname heeft malaria binnen zijn grenzen bijna geëlimineerd. Het doel is om in 2020 volledig malaria-vrij te zijn. Een werkarm van het ministerie van Volksgezondheid heeft bij de recente jaarlijkse border-meeting met nationale partners, het Nationaal Malaria Eliminatieplan voor Suriname 2018-2020 dat in oktober 2017 is uitgekomen, gepresenteerd.

De partners zijn bewustgemaakt van de malaria status van Suriname. Volgens Helene Hiwat, coördinator van het Malaria Programma, zijn er in het afgelopen jaar slechts 40 malariagevallen geregistreerd in Suriname. Er is ook gesproken over malaria in de buurlanden en welke impact dit heeft op de Surinaamse malaria status.

Sinds 2006 is de incidentie van malaria in Suriname enorm gedaald en sinds 2014 zijn er jaarlijks minder dan 500 gevallen per jaar, waarvan minder dan 100 door besmetting in Suriname, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Veel malariagevallen komen uit het buitenland. Het zijn vooral de goudmijners, afkomstig uit Frans-Guyana, die de ziekte importeren, zegt Hiwat. Er vindt continu overleg plaats tussen Suriname, Brazilië en Frans-Guyana over de aanpak van het probleem.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April