Rol 140 jaar 'Het Park' belicht tijdens lezing
16 Feb 2018, 04:16
foto
Buitensociëteit Het Park aan de Groté Combéweg. 140 jaar gelden werd de vereniging opgericht.


De rol van Buitensociëteit Het Park, dat 140 jaar bestaat, is tijdens een lezing belicht. Deryck Ferrier, éminence grise, één van de oudste leden en Prenobe Bissessur, één van de jongste leden, hebben hierover hun visie gegeven. Geconcludeerd werd dat 'Het Park' voor zijn leden én de samenleving een belangrijke rol vervult.

Ferrier gaf een terugblik op 140 jaren Buitensociëteit Het Park; bijdragen aan de leden en aan de samenleving, terwijl Bissessur zijn visie gaf over Verder na 140 jaren Park: Quo Vadis, Park?. Het Park is opgericht op 18 december 1877. De lezing over het 140-jarig bestaan werd afgelopen week gehouden.

Rijke geschiedenis
Nadat het terrein tussen het Fort Zeelandia en het (toenmalige) Gouvernementsplein door de soldaten was ingepolderd, werd besloten om omstreeks 1875 hiervan een wandelpark te maken. Het ‘Soldatenpark’ werd snel een van de populairste plekken van ontspanning in Paramaribo, en werd uitgebreid met een buffet waar een hapje en drankje kon worden genuttigd. Om de kosten van instandhouding van het mooie wandelpark te kunnen dragen, werd besloten om een herensociëteit op te richten, die de exclusieve rechten voor exploitatie van het park en buffet zou krijgen. Door de strenge ballotageregels voor wat betreft ontwikkeling en gedrag, werd het als een eer geacht om als lid toegelaten te kunnen worden tot de etnisch gemengde sociëteit, legde Ferrier uit.

De Buitensociëteit Het Park heeft zich in het 'uitgaansleven' van Paramaribo met de jaren een vooraanstaande plaats kunnen verwerven en is gedurende de gehele twintigste eeuw het toonaangevende ontmoetings- en ontspanningscentrum van de gegoede burgerij van Suriname geweest. Er werden vaak heftige, maar inhoudelijke discussies gevoerd en velen die door de jaren heen tot parlementslid of minister waren benoemd, hadden hun debuut als ‘orator’ bij Het Park gemaakt.

Het Park heeft door de jaren heen belangeloos steun geboden aan evenementen van nationaal belang. Enkele bijzondere zijn: de oprichting van het Groene Kruis en het Rode Kruis en de acties ‘Help Indië aan Materiaal’ (HIAM) en ‘Help Holland Herrijzen’ (HHH, ontwikkelingshulp van Suriname aan Nederland).

Ook heden ten dage, in het prominente gebouw aan de Grote Combéweg, neemt de sociëteit een bijzondere plaats in onder de etablissementen die door de beau monde van Paramaribo voor vertier en verpozing worden opgezocht, concludeerde Ferrier.

Plezier, Prestige en Profijt
Het scheppen van de juiste randvoorwaarden om een duurzame toekomst van de vereniging te waarborgen, moet volgens Bissessur structureel ingebed zijn in het beleid. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan lidmaatschappen van verenigingen. Leden en potentiële leden maken voor het lidmaatschap een kosten-baten afweging. In zo’n kosten-batenafweging worden kosten niet alleen uitgedrukt in geld, maar voornamelijk ook in de tijd die gestopt wordt in een vereniging. Leden verwachten in de huidige tijd een buitengewone en persoonlijke benadering, en dienstverlening op hoog niveau.

De toekomstige visie dient in de ogen van Bissessur te worden vastgesteld binnen de 3 P’s van het Park: Plezier, Prestige en Profijt. Plezier is de basis van de sociëteit. Het begint bij de plezierige reguliere borrelmiddagen en -avonden, maar in dit kader zijn vooral van belang de bijzondere activiteiten die Het Park organiseert. De waarde van het lidmaatschap voor het lid wordt ook bepaald door het prestige dat dit lidmaatschap met zich meebrengt. Allereerst wordt dit bepaald door de plaats van Het Park in de maatschappij. "De kracht van de sociëteit is ook gelegen in het discrete, en in het mystieke. En, we hebben elkaar inhoudelijk ook behoorlijk wat te vertellen. Het profijtbeginsel is de kern van modern lidmaatschap. Op deze manier kan bij elke activiteit, handeling of beleid gekeken worden naar de eigenlijke kernvraag: hoe voegen wij waarde toe voor de vereniging en voor de leden?", meent de inleider.

Er is behoefte bij ambitieuze en vooral intellectuele twintigers en dertigers voor een discrete plek om bij elkaar te komen. Deze twintigers en dertigers hebben niet alleen behoefte aan contact met elkaar, maar ook behoefte aan interactie met het establishment, stelde Bissessur. Hij vindt dat met een juiste, doordachte en door de leden breed gedragen visie en het in de praktijk daarvan brengen door doelmatig beleid, er vertrouwen is voor de toekomst. "Het is en blijft namelijk uniek om lid te mogen zijn van een sociëteit die meer dan 140 jaren bestaat: een voedingsbodem voor vriendschappen, plezier, prestige en profijt. Zo zal de sociëteit haar rijke geschiedenis nog immer voortzetten!"
Advertenties