Nederlandse oud-premier Lubbers overleden
14 Feb 2018, 14:49
foto
De oud-premier van Nederland Ruud Lubbers tijdens een Divali-lezing. (Foto: Roy Khemradj)


De Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers is op 78-jarige leeftijd woensdag overleden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Premier Mark Rutte noemt Lubbers een staatsman van internationale allure. "Als premier van mijn jeugd loodste hij ons land door de moeilijke jaren tachtig", zegt Rutte in een reactie, meldt NU.nl.

Lubbers was namens de CDA van 1982 tot 1994 premier van Nederland. Hij is de langst zittende Nederlandse premier en heeft drie kabinetten geleid. In die periode heeft hij de moeilijkste tijd ervaren in de relatie tussen Nederland en Suriname. Nederland stond in 1987 op het punt om, met steun van Amerika, Suriname binnen te vallen en legerleider Desi Bouterse te arresteren, meldde 'de Volkskrant' in een reconstructie.

President Bouterse wilde in 2015 Lubbers en enkele ministers uit zijn kabinet onder ede bij de rechter laten horen over 'hun betrokkenheid bij het misbruiken van het strafrecht'. Dit had zijn advocaat Inez Weski meegedeeld aan de Nederlandse media. Bouterse is in Nederland veroordeeld voor drugshandel. Hij heeft drie herzieningsverzoeken bij de Hoge Raad ingediend om van zijn veroordeling af te komen. Deze zijn afgewezen.


Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February