Haïti: Brand verwoest historische ijzermarkt Port-au-Prince
14 Feb 2018, 14:30
foto
De Marche en Fer was een van de belangrijkste toeristische attracties van Port-Au-Prince. (Getty Images)


Vlammen hebben lelijk huisgehouden in de historische ijzermarkt in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. De markt was één van de belangrijkste toeristische attracties van de stad.

De Marche en Fer, oftewel de Iron Market, werd herbouwd na de aardbeving in Haïti in 2010. Bij een brand in 2008 had het gebouw ook zware schade geleden. Handelaren hebben hun voorraden en hun levensonderhoud verloren toen de brand maandagavond één van de twee hallen van de markt verwoestte. Burgers hielpen brandweerlieden de vlammenzee aan te pakken, die aanzienlijke schade heeft veroorzaakt. De brand begon naar verluidt in een vuilniszak.

De Haïtiaanse president, Jovenel Moise, zei op Twitter dat hij "enorm getroffen" was door het nieuws van de brand op de markt. “Ik denk aan al diegenen die hun broodwinning zijn kwijtgeraakt.”

Weinig verkopers op de markt hebben een verzekering en het opnieuw opbouwen van hun levensonderhoud zal waarschijnlijk moeilijk zijn.

De ijzeren markt dateert uit de jaren 1890. De toenmalige president Florvil Hyppolite opende het gebouw in 1891 nadat het in delen uit Parijs was verscheept. De markt werd in 2008 door brand beschadigd en vervolgens volledig verwoest door de aardbeving in 2010. Het werd herbouwd met internationale hulp en in 2011 heropend door de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February