Zuid-Afrika: Droogte Kaapstad is nationale ramp
14 Feb 2018, 10:26
foto
De dammen van Kaapstad bevatten nu maar voor 24,9% water. (Foto: AFP)


De droogte in Kaapstad, Zuid-Afrika is officieel uitgeroepen tot een nationale ramp. De regering heeft de aankondiging gedaan nadat zij de omvang en de ernst van de drie jaar durende droogte opnieuw heeft beoordeeld. De droogte heeft drie van de negen provincies van het land zwaar getroffen.

Kaapstad dendert naar ‘Day Zero’ waarbij de kranen naar verwachting zullen droog lopen. Aanvankelijk was 12 april opgegeven, maar waterbesparende maatregelen waarbij elke burger minder dan 50 liter water mag gebruiken, hebben ‘Day Zero’ verschoven naar 4 juni.

Mmusi Maimane, leider van de Zuid-Afrikaanse Democratische Alliantie (DA), die zowel de stad Kaapstad als de provincie West-Kaap runt, twitterde: Ik kan officieel aankondigen dat ‘Day Zero’ is teruggedrongen tot 4 juni 2018! Dankzij de inspanningen van inwoners van Kaapstad, is het verbruik gedaald tot 526 miljoen liter per dag. Laten we doorgaan met het verminderen van het verbruik. We kunnen Day Zero verslaan!

In een andere tweet onthulde hij dat het gemiddelde watergebruik in Kaapstad, een stad van ongeveer vier miljoen mensen, lager was dan 550 miljoen liter. Twee jaar geleden was het met meer dan een miljard liter per dag.

Het was geen gemakkelijke taak voor de inwoners van Kaapstad. De limiet van 50 liter is precies genoeg voor een heel korte douche en één keer spoelen van het toilet per dag wanneer andere behoeften - inclusief slechts één wasbeurt van de wasmachine per week - in aanmerking worden genomen.

Het besluit om een nationale ramp af te kondigen, betekent echter dat de centrale overheid, die wordt bestuurd door het African National Congress (ANC), nu de verantwoordelijkheid op zich neemt voor hulpacties. Volgens de Zuid-Afrikaanse nieuwswebsite eNCA, zei de coöperatieve bestuursminister Des van Rooyen vorige week dat er meer dan US$ 5,8 miljoen opzij was gezet om de crisis in de West-Kaap aan te pakken, evenals in de Oost-Kaap en Noord-Kaap- twee provincies die minder media aandacht hebben gekregen, maar ook worstelen met de gevolgen van de droogte.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February