Bee wil antwoord minister over scalians stuwmeer
14 Feb, 00:56
foto
Assembleelid Marinus Bee, lid commissie van rapporteurs Minamata-verdrag. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Marinus Bee (ABOP) kreeg ondersteuning van collega's over indringende vragen die hij tijdens de behandeling van het Minamataverdrag heeft gesteld over de scalians op het stuwmeer. “Wie is de opdrachtgever, wat kost het, wie betaalt het, hoe lang duurt het en hoe heeft de selectie plaatsgevonden”, wil Bee weten. Zijn fractiegenoot Diana Pokie stelde voor dat de scalians aan ketting gelegd moeten worden. Carl Breeveld (DOE) zei dat een medewerker op de drijvende goudponton heeft meegedeeld dat er gewoon aan goudwinning wordt gedaan.

Bee stelde de vragen eerder tijdens de openbare commissievergadering aan minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. De bewindsman had geen antwoord gegeven omdat hij vond dat hij al voldoende toelichting heeft gegeven.
Voor Bee is het belangrijk dat zijn vragen worden beantwoord, aangezien hij die stelt als parlementariër en de minister verplicht is duidelijke antwoorden te geven.

Breeveld merkte op dat een wetenschappelijk onderzoek moet komen naar wat er op het stuwmeer gebeurt en naar de uitspraken van de minister hierover.
“In plaats van dat de scalians zijn ontmanteld, zijn ze juist uitgebreid”, zegt Bee, “het is onze taak om de regering of zelfs de president op te roepen om op te treden tegen de scalians.”

Bee en fractiegenoot Edward Belfort voerden aan dat Dodson niet kan optreden omdat andere de touwtjes in handen hebben. Volgens Belfort gaat het om opdrachtgevers vanuit het kabinet van de president. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons greep in en zei dat Belfort met bewijzen moet komen en geen insinuaties moet doen.

Uit verschillende bijdragen van Assembleeleden blijkt dat er getwijfeld wordt aan de antwoorden die Dodson heeft gegeven. Zij voerden aan dat de verklaringen die de bewindsman heeft gegeven onlogisch zijn. Ook het NIMOS weet niks af van inventarisatie van kwik die zou plaatsvinden door scalians. Minister Dodson was er niet om vragen te beantwoorden. Hij is uitlandig. Met de waarneming is zijn collega Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie belast. Na de eerste ronden van De Nationale Assemblee, is de vergadering verdaagd.

Yvanka Ozir-Awailame