St. Vincentius besteedt extra aandacht aan pancreatitis
13 Feb, 19:06
foto
Maag-Darm-Lever arts Liesbeth Kager.


Het St. Vincentius Ziekenhuis is bezig met een modern centrum voor behandeling van maag-, darm- en leveraandoeningen. Maandag werd een lezing gehouden voor huisartsen en medisch specialisten over pancreatitis, een ontsteking van de alvleesklier (pancreas), die acuut maar ook chronisch kan zijn. Het is één van de meest voorkomende diagnoses op maag-darm-levergebied waarvoor patiënten in het ziekenhuis worden opgenomen.


De hoofdspreker van de avond was Liesbeth Kager, maag-darm-lever arts uit Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar in Nederland. Kager heeft veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar pancreatitis en heeft veel publicaties in internationaal bekende medische tijdschriften op haar naam. Kager behandelde tijdens de lezing de ziektebeelden van acute pancreatitis en chronische pancreatitis. Beide zijn ernstige aandoeningen die met veel pijn gepaard kunnen gaan. Met name aanvallen van acute pancreatitis kunnen zeer pijnlijk zijn.

In circa 20% van de gevallen kan de ziekte ernstig tot zeer ernstig verlopen, met multi-orgaanfalen en opname op de Intensive Care tot gevolg. De meest voorkomende oorzaken van pancreatitis zijn galstenen en overmatig gebruik van alcohol. De behandeling is voornamelijk ondersteunend: goede pijnstilling en veel vocht toedienen via het infuus. Kager gaf tot slot mee dat bij een tijdige en adequate behandeling gelukkig de meest patiënten goed kunnen genezen van deze vervelende aandoening.

Samenwerking met MDL artsen uit Nederland
De lezing over pancreatitis is georganiseerd door Sandro Dissels, internist in het St. Vincentius Ziekenhuis. Hij is de motor achter de samenwerking met de MDL (Maag, Darm, Lever) artsen uit Nederland. Dissels heeft een aantal maag-darm-lever specialisten en endoscopie verpleegkundigen uit Alkmaar en andere locaties weten te interesseren om hun kennis toe te passen ten behoeve van patiënten in Suriname.

De patiënten worden behandeld op de endoscopieafdeling van het St. Vincentius Ziekenhuis. In samenspraak met Dissels en het ziekenhuis wordt deze afdeling uitgebouwd tot een modern centrum voor behandeling van maag-, darm- en leveraandoeningen. In de komende maanden worden nog meer missies uit Nederland verwacht, meldt het St. Vincentius Ziekenhuis.