Zuid-Afrika: ANC besluit dat Zuma moet vertrekken
13 Feb, 17:35
foto
Het ANC heeft president Jacob Zuma (m) gevraagd om af te treden. (Foto: Reuters)


Het regerende Afrikaans Nationaal Congres van Zuid-Afrika (ANC) heeft president Jacob Zuma formeel verzocht ontslag te nemen. Het besluit om hem "dringend" terug te roepen volgde op marathongesprekken over het topleiderschap van het ANC.

De 75-jarige Zuma heeft ermee ingestemd om af te treden, maar pas in de komende drie tot zes maanden. Hij is sinds 2009 aan de macht, maar zijn ambtsperiode wordt gekenmerkt door aantijgingen van corruptie. Maar Zuma heeft zich sinds december verzet tegen de toenemende druk om terug te treden, toen Cyril Ramaphosa hem verving als leider van het ANC.

Ace Magashule, de secretaris-generaal van het ANC, vertelde verslaggevers dat het Nationale Uitvoerend Comité van het ANC (NEC) heeft besloten dat het aftreden "met spoed moest worden behandeld". "Het is duidelijk dat we willen dat kameraad Ramaphosa binnenkomt als president van Zuid-Afrika," voegde hij eraan toe.

Ondanks dat Magashule tegen verslaggevers zei: "De beslissing is nu definitief", onthulde hij dat Zuma tegen hem heeft gezegd dat hij "niet geloofde dat de NEC het recht heeft" om een dergelijke uitspraak te doen. Hij zei dat de president woensdag zal reageren op het besluit van de NEC, hoewel ze hem geen deadline hadden gegeven.