Delegatie Albert Aboikoni niet verwelkomd door dc Pinas
12 Feb, 22:23
foto
Albert Aboikoni is als grootopperhoofd van de Saramaccaners naar Paramaribo gekomen om ontvangen te worden door president Desi Bouterse. (Foto's: René Gompers)


Albert Aboikoni, die door een deel van de Saramaccaners wordt erkend als grootopperhoofd, en zijn gevolg zijn maandagmiddag niet ontvangen door de overheid. De groep, bestaande uit leden van het ‘kabinet van de gaaman’, kapiteins, basja's, drummers en zangers, is uit Asidonhopo afgereisd naar Paramaribo om president Desi Bouterse te ontmoeten. Op het commissariaat van Sipaliwini aan de Zwartenhovenbrugstraat aangekomen was er niemand namens de regering aanwezig om de gaaman welkom te heten.

Volgens het programma van de delegatie zou Aboikoni ontvangen worden door de districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas. “De dc heeft ons net telefonisch doorgegeven dat ze in spoedberaad is met de regering,” deelt Iwan Adjoko, secretaris van ‘kabinet Aboikoni’ mee. “Sinds 18 januari hebben wij per brief de regering, de minister van Regionale Ontwikkeling, de president en de dc op de hoogte gesteld van ons bezoek.” We zouden eerst op 5 februari komen. Van de heer Abrahams hebben wij tijdens de ingebruikname van de stroomstation op Pokigron op 3 februari, begrepen dat de president ziek was. Dus hadden we de reis uitgesteld tot vandaag.”

Al sinds het overlijden van gaaman Belfon Aboikoni in 2014 is er onenigheid over de opvolging. Drie families hebben de troon geclaimd. Een grootopperhoofd wordt voor het leven gekozen. Volgens de traditie wordt een neef van de overleden granman tot nieuwe leider benoemd; alleen de zonen van de zusters van de overleden granman kunnen tot grootopperhoofd gekroond worden. Albert Aboikoni is een jongere broer van Belfon Aboikoni. Het is niet gebruikelijk dat een jongere broer de troon bestijgt. Het granmanschap van Aboikoni wordt fel bestreden door de groepen Amina en de Matjaw-fambilie. Zij hebben elk hun eigen granmans voorgedragen. Aboikoni geniet de steun van de meeste kapiteins.

Minister Edgar Dikan heeft De Nationale Assemblee in december vorig jaar meegedeeld dat de overheid bezig is een oplossing te zoeken voor het gezagsprobleem. Er zijn tot nog toe geen uitspraken gedaan over deze zaak. Ook heeft de overheid op geen enkele manier getoond dat zij Aboikoni als grootopperhoofd van de Sarmaccaners erkent.

Ondanks dat er ook vandaag geen ontvangst is geweest blijft secretaris Adjoko hoopvol. “We noemen dit een overmachtsituatie van de regering,” zegt hij. “We wachten en kijken wat ze voor ons zullen doen. Want als de dc mij zegt dat ze in spoedberaad zijn, betekent het dat zij ons nog zal contacten over wat er besloten is tijdens het spoedberaad.” Nadat de apintiedrum is bespeeld, zingt een groep vrouwen nog wat traditionele liederen. Daarna stapt de delegatie weer de twee bussen in om het terrein van het commissariaat te verlaten. De groep is vertrokken naar Naks Hogeschool om er te verblijven. Het kabinet van gaaman Aboikoni is van plan om 10 dagen in de stad te blijven.

René Gompers