Ambassadeur Joly: We willen de service verbeteren
13 Feb 2018, 07:49
foto
Ambassadeur Antoine Joly en consul Sarah Touquette van de Franse ambassade. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Franse ambassade in Paramaribo wil de serviceverlening voor het verstrekken van een visum voor Franse overzeese gebieden verbeteren. “Onze service was niet zo goed”, geeft ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk toe. Hierin komt er een verandering. Wachttijden worden versneld en de categorie Surinaamse reizigers die een visum voor langere duur krijgt, wordt uitgebreid.

Visumaanvragers wachten nu te lang, vindt de ambassadeur. Dit komt omdat de consulaire afdeling ook de Schengen visumaanvragen moet behandelen. De ambassade verstrekt tienmaal meer visa voor Franse overzeese gebieden, dan voor het Schengengebied. De wachttijd om een afspraak te maken voor een Schengen-visum via de Franse ambassade duurde twee maanden. Voor Joly een reden te meer om dit stukje dienstverlening uit te besteden. “We laten de uitgifte van het Schengen-visum liever aan Nederland over; de specialisten hierin”, motiveert hij.

De Fransen verstrekken ongeveer 400 Schengen-visa per jaar, terwijl de Nederlandse ambassade jaarlijks rond de 18.000 visa verstrekt. De Nederlanders hebben de hele visumaangelegenheid al uitbesteed aan het VFS Global kantoor in Paramaribo. De Fransen volgen hun voorbeeld op en de maatregel gaat 1 maart in. Frankrijk maakt in meerdere landen gebruik van de externe dienstverlener, zegt Joly. “Soms is het tegenovergestelde en vertegenwoordigen wij de andere Europese landen.”

Geen transit visa
De Fransen willen doen waarin zij goed zijn. Zoals kort verblijf visum voor Franse overzeese gebieden verstrekken. Wachttijden van een week zullen worden teruggebracht naar twee tot vier dagen. De ambassade zal per 1 maart ook geen transit visa optie bieden aan personen met een normaal paspoort die via Cayenne naar Parijs willen vliegen.

De nieuwe maatregel kan worden gezien in het kader van het harder optreden in de strijd tegen drugs. Het aantal drugssmokkelaars route Parijs - Cayenne neemt toe. Hiervan zijn ongeveer 20 tot 30 procent personen afkomstig uit Suriname. De ambassade kreeg heel wat dubieuze aanvragen binnen. Wie toch via Cayenne naar Parijs voor vakantie wil zal eerst het Schengen-visum bij VFS Global moeten aanvragen en daarna die voor Overzeese Fransen gebieden. “Maar dit zal meer uitzondering zijn. Het land van binnenkomst zal toch eerst Nederland moeten zijn.”

Visum langere duur
Om de relatie Suriname - Frankrijk te ontwikkelen, werkt de ambassade aan de verbetering van het personenverkeer. Zo zullen Surinaamse ondernemers die zaken doen in de Franse overzeese gebieden een visum voor twee jaar krijgen voor kort verblijf. De ambassade krijgt de namenlijst van deze geregistreerde zakenlieden van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

Ook personen die voor sport- en/of cultuurdoeleinden reizen kunnen in aanmerking komen voor een visum van langere duur voor kort verblijf. En om het Surinaamse toerisme naar Frans-Guyana te bevorderen gaat de ambassade over het verstrekken van gratis toeristenvisum. De ambassadeur had dit voornemen al in augustus 2017 tegenover Starnieuws aangekondigd. Surinamers die een tour via een reisbureau of touroperator willen maken in Frans-Guyana komen hiervoor in aanmerking.

Grenspasje
Samen met Suriname kijkt Frankrijk nog steeds naar de introductie van een grenspasje om illegaal personenverkeer aan de grens aan te pakken. Het onderwerp staat weer op de agenda van de bijeenkomst van de River Council. Deze gezamenlijke werkgroep Suriname - Frans-Guyana ontmoet elkaar op 9 maart te St. Laurent. Tijdens de laatste bijeenkomst op 18 juli vorig jaar was een speciale werkgroep hiervoor geïnstalleerd die het plan moet uitwerken, zoals het verschil met een visum voor kort verblijf.

Het grenspasje kan het kort verblijf in elkaars land regelen. De Fransen voeren dit experiment al enkele maanden uit aan hun grens met Brazilië. Het experiment aan de Surinaamse zijde met een grens van 520 km is wat gecompliceerder. De bevolking in de grensstadjes Albina en St. Laurent du Maroni is groter en er liggen meer dorpen langs de gehele grensrivier.

De Franse ambassade blijft het Schengen-visum verstrekken voor houders van een diplomatiek of een dienstpaspoort, die het visum in Paramaribo moeten aanvragen om naar Frankrijk te reizen. De ambassade zal ook lang verblijf visa blijven verstrekken voor Frankrijk en de overzeese gebieden voor alle soorten paspoorthouders.

Saturday 23 February
Friday 22 February
Thursday 21 February