Staatsolie ontkent dwang overname aandelen goudmijn
13 Feb 2018, 06:03
foto
Het Merian-complex in Oost-Suriname. Staatsolie en de Staat hebben samen 25% aandelen in de goudmijn. (Foto: Newmont Suriname)


Staatsolie is door de goede bedrijfsresultaten van afgelopen jaar en de goede vooruitzichten weer in staat de volle 25% participatie te dragen in de Merian-mijn. Aan de Staat is voorgesteld de 4,8% over te nemen. De prijs voor deze overname zal gebaseerd zijn op commerciële waardering van de participatie, zegt het bedrijf om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

VHP-voorzitter Chan Santokhi zei aan Starnieuws dat de Staat de 5% aandelen die zij heeft bij Newmont tegen een hoog bedrag aan Staatsolie wil verkopen. Staatsolie beschikt reeds over 20% van de aandelen. Santokhi merkt op dat het staatsbedrijf al een zware lening heeft en steun nodig heeft, maar nu extra geld moet ophoesten, dat in de consumptieve sfeer verdwijnt.

"In 2016 was Staatsolie als gevolg van de lage olieprijzen niet in staat de cash calls, Staatsolie’s bijdrage in de kosten, te betalen. De Staat heeft toen de betalingen van de cash calls overgenomen, en heeft zich hierdoor 'ingekocht' voor 4.8%," zegt Duncan Brunings, Manager Corporate Communication van Staatsolie.

Staatsolie zal, indien deze transactie plaatsvindt, een 25% belang hebben in de Newmont-Staatsolie commanditaire vennootschap, wat vanaf het begin de intentie was. Uitvoering hiervan is onderhevig aan goedkeuring door de aandeelhouder, die zich thans hierover aan het beraden is.

Voor Staatsolie is de investering in goud interessant omdat het een mogelijkheid biedt om liquide middelen om te zetten naar valuta-opbrengende assets, en om financiële risico’s te spreiden, legt Brunings uit.

Sunday 24 February
Saturday 23 February
Friday 22 February
Thursday 21 February