Zuid-Afrika: Tijd dringt voor president Zuma
12 Feb, 20:28
foto
Velen in het ANC hopen dat het aftreden van president Jacob Zuma, de kansen van de partij zal vergroten bij de verkiezingen in 2019. (Getty Images)


Leiders van de regerende ANC-partij in Zuid-Afrika zllen bijeenkomen om de toekomst van president Jacob Zuma te bepalen. Het Nationale Uitvoerend Comité (NEC) zal hem waarschijnlijk vragen af te treden, zegt BBC Africa-correspondent Andrew Harding.

De ANC-voorzitter Cyril Ramaphosa erkende zondag dat het probleem "verdeeldheid en onenigheid" veroorzaakte. De 75-jarige Zuma wordt geconfronteerd met een aantal corruptieaanklachten na negen jaar aan de macht te zijn geweest.

Er zijn 112 leden van de NEC, en velen willen hun mening geven tijdens de bijeenkomst in Pretoria - wat inhoudt dat ze misschien pas laat vanavond eindigen.
"We weten dat je een besluit wilt", zei Ramaphosa zondag tegen aanhangers die waren bijeengekomen om de honderdste jaardag van de eerste zwarte president van het land, Nelson Mandela, te gedenken. Hij vertelde de menigte in Kaapstad dat "onze mensen willen dat deze zaak wordt afgerond" en dat het African National Congress (ANC) hieraan zou voldoen.

Hij erkende dat het ANC "een periode van moeilijkheden, verdeeldheid en onenigheid" doormaakte en zei dat hij "een nieuw begin" zocht. Hij beloofde de corruptie aan te pakken die het ambtstermijn van Zuma hebben ontsierd. Ramaphosa heeft er bij Zuid-Afrikanen op aangedrongen de waarden te herstellen waar Mandela - ook bekend als Madiba - voor stond, en zei dat degenen die staatsmiddelen hadden gestolen voor de rechter zouden worden gebracht. "We moeten samenwerken, zoals Madiba ons heeft geleerd om de grenzen van armoede, werkloosheid en ongelijkheid terug te dringen.”

Een NEC-vergadering werd vorige week afgelast na directe gesprekken tussen Zuma en Ramaphosa, die zowel de ondervoorzitter als de nieuwe leider van de partij is. Zuma verzet zich sinds december tegen de toenemende druk om af te treden, toen Ramaphosa hem verving als leider van het ANC.