Rusland: Honderden doorzoeken gebied vliegtuigcrash
12 Feb, 12:12
foto
Russische hulpwerkers zoeken in het diepe sneeuw naar restanten van het neergestorte toestel en zijn inzittenden. (Foto's: Reuters)


Honderden Russische onderzoekers zoeken in de met sneeuw bedekte velden in de buurt van Moskou, waar een passagiersvliegtuig is neergestort. Alle 71 mensen aan boord zijn omgekomen. De 65 passagiers en zes bemanningsleden kwamen om toen de jet van Saratov Airlines enkele minuten na het opstijgen van de luchthaven Domodedovo in Moskou op zondag uitviel.

Slecht weer, menselijke fouten of technische storingen worden als mogelijke oorzaken gezien. Terrorisme wordt niet als een waarschijnlijke oorzaak gezien. Volgens de onderzoekscommissie van Rusland, "was het vliegtuig toen het neerstortte intact, er was geen vuur en de explosie vond plaats bij de inslag met de grond".

Eerder hadden enkele ooggetuigen gemeld dat het toestel in vlammen naar beneden kwam. Dit is de eerste vliegtuigcrash van een commerciële passagierstoestel in meer dan een jaar. Vorig jaar, 2017, was het veiligste vliegjaar.

De Antonov An-148 was op weg naar Orsk in het Oeralgebergte. Het stortte neer in de buurt van het dorp Argunovo, ongeveer 80 km ten zuidoosten van Moskou. Wrakstukken en lichaamsdelen liggen verspreid over een groot gebied - ongeveer 30 hectare. Meer dan 700 mensen zijn betrokken bij de zoekactie. Ze worstelen zich door diepe sneeuw, maar worden geholpen door sneeuwscooters en negen drones.

De Russische minister van Gezondheid zei dat het bergen van alle overblijfselen van de slachtoffers tot een week kan duren. Tot nu toe zijn meer dan 200 lichaamsstukken teruggevonden. Het ministerie van noodsituaties verzamelt DNA-monsters van familieleden van slachtoffers - specialisten zijn naar Orsk gevlogen om dat te doen.
De officiële lijst met passagiers en bemanning is (in het Russisch) door het ministerie gepubliceerd. Een kind en twee tieners behoorden tot de passagiers, van wie de meesten afkomstig waren uit de regio Orenburg, waar Orsk is gevestigd. De lijst wordt nog steeds bijgewerkt. Onder de gesneuvelden bevond zich een man uit Zwitserland en een andere uit Azerbeidzjan. Minstens 11 passagiers woonden in of nabij Moskou. Drie kwamen uit het gebied van Sint-Petersburg. Minstens acht passagiers waren afkomstig uit andere delen van Rusland en vier van de bemanningsleden kwamen uit Saratov.

President Vladimir Putin heeft zijn medeleven betuigd met de families van de slachtoffers. Zowel de Amerikaanse als de Britse regering hebben gezegd dat ze "diep getroffen" waren door de tragedie.

Het vliegtuig vertrok op zondag om 14:27 uur en verloor vervolgens enkele minuten later het contact. Flight-tracking site Flightradar24 zei dat het vervolgens met een snelheid van 1.000m per minuut daalde. Er kwam geen noodoproep uit het vliegtuig, dat naar verluidt zeven jaar oud was. De jet werd gevlogen door een ervaren piloot die 5.000 vlieguren had, vertelde de luchtvaartmaatschappij aan persbureau Ria-Novosti. Er is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld voor "overtreding van de regels voor de exploitatie van luchtvervoer".

Intussen hebben hulpverleners bevestigd dat ze de tweede vluchtrecorder van de jet hebben gevonden.