Kaapstad koerst Day Zero ondanks beetje regen
11 Feb 2018, 13:08
foto
De Theewaterskloof Dam heeft minder dan 20% van zijn watercapaciteit en de inwoners van Kaapstad voelen de spanning. (Foto: AFP)


Niemand was zo blij als de inwoners van Kaapstad in Zuid-Afrika toen de regen zich aanmeldde. Tegen de weervoorspellingen in heeft Kaapstad na drie jaar regen gehad. De inwoners bedankten God voor het hemelwater en stonden buiten om het water op hun huid te voelen.

In de door de droogte getroffen stad was de 8 mm regen van vrijdagavond meer dan gewenst. De bewoners van de stad hebben orders gekregen om water zorgvuldig te sparen om te voorkomen dat de kranen van de stad drooglopen. Er is een zeer reële kans dat Kaapstad gewoon zonder water komt te zitten. De stad heeft drie jaar lang weinig regen gehad.

In januari sneden de lokale autoriteiten de watertoeslag van bewoners in tot 50 liter per dag. Dat is genoeg voor een heel korte douche en slechts één doorspoeling van het toilet wanneer andere behoeften - inclusief slechts één lading van de wasmachine per week - in aanmerking worden genomen.

Dus was de regenval op vrijdag een zegen voor velen die hun kans zagen om wat extra water op te slaan, om planten water te geven, toiletten te spoelen of schoon te maken.
Een voorganger, die in Kaapstad het gebed voor de regen had geleid, zei dat zijn gebeden waren verhoord. "Het is een bevestiging dat ik een echte profeet ben en wat ik ook heb beloofd in Kaapstad is gebeurd," zei Paseka "Mboro" Motsoeneng. Hij beklaagde zich dat de media zijn gebed niet serieus hadden genomen.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de regenval de waterproblemen van de stad oplost. Ze hebben de datum van de "Day Zero" -beweging van de stad enkele maanden gevolgd. Dat is de dag waarop de kranen worden uitgeschakeld voor privéwoningen en bewoners naar verzamelpunten voor gerantsoeneerd water moeten gaan. In plaats van april, is ‘Day Zero’ nu gepland op 11 mei. Maar dat komt omdat boeren in de stad minder water gebruiken - niet door de kleine hoeveelheid regen.