Blikschaderegeling gaat per 1 maart in
10 Feb 2018, 14:33
foto
Waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, in gesprek over de blikschaderegeling. (Foto: NII)


Als alles volgens planning verloopt, zal het ministerie van Justitie en Politie de blikschaderegeling op 1 maart 2018 invoeren. Vanaf dan zal de politie niet noodzakelijkerwijs aanwezig moeten zijn als er bij een aanrijding sprake is van blikschade aan de motorvoertuigen. Alleen als er sprake is van blikschade en de voertuigen zonder grote inspanning op eigen kracht kunnen worden verplaatst, zal deze regeling gelden.

Waarnemend justitieminister Ferdinand Welzijn heeft in aanloop naar de invoering van de blikschaderegeling donderdag een gesprek gehad met vertegenwoordigers van de verzekeringsmaatschappijen en de Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen. Het Nationaal Informatie Instituut (NII) meldt dat het Korps Politie Suriname en de verzekeringsmaatschappijen de samenleving gezamenlijk zullen inlichten over de blikschaderegeling. Het schadeformulier zullen de verzekeringsmaatschappijen ook tijdig ter beschikking stellen van de verzekerden.

Behalve de verkeersdeelnemers, zullen ook de politie en het personeel van de verzekeringsmaatschappijen de nodige richtlijnen en instructies krijgen over deze nieuwe regeling. Met de blikschaderegeling hopen partijen verkeersopstoppingen bij kleine aanrijdingen te voorkomen. Partijen betrokken bij een aanrijding kunnen met de nieuwe regeling door een verkorte procedure hun schade afwikkelen.

De politie zal per 1 maart 2018 dus niet meer uitrijden voor een aanrijding waarbij er alleen blikschade is. Als er sprake is van een aanrijding waarbij de bestuurder geen rijbewijs heeft, onder invloed van alcohol of bedwelmende middelen is en als er personen lichamelijke letsels hebben opgelopen, zal de politie wel uitrukken.