Stormloop Venezolanen naar grens Colombia
10 Feb 2018, 12:21
foto
Dagelijks steken duizenden Venezolanen de grens naar Colombia over. (Foto: EPA)


De aankondiging van verscherpte grenscontroles van de Colombiaanse president, Juan Manuel Santos, heeft een stormloop veroorzaakt van Venezolanen naar grensovergangen met Colombia. Alleen degenen die zich hebben ingeschreven voor een speciale grenskaart of een paspoort kunnen overleggen, kunnen oversteken.

De wanhopige Venezolanen vrezen dat het moeilijker voor hen zal worden om Colombia binnen te komen zodra de maatregelen volledig zijn uitgevoerd. Duizenden Venezolanen komen dagelijks Colombia binnen om tijdelijk werk te zoeken of essentiële goederen te kopen.

De meesten keren terug naar huis, maar de Colombiaanse regering verwacht dat nog veel meer permanent zullen blijven naarmate de economische crisis in Venezuela verslechtert.

Venezuela lijdt al jaren onder de hoge inflatie en het chronische tekort aan voedsel en medicijnen. Brazilië heeft ook zijn zorgen geuit, met duizenden Venezolanen die in precaire accommodatie wonen in de grensstaat Roraima.

Op 22 april gaan Venezolanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Nicolás Maduro, die sinds 2013 in functie is, maakt zich op voor een tweede termijn van zes jaar. Hij zegt dat de crisis is veroorzaakt door economische sabotage die de Verenigde Staten heeft gesponsord.

De Venezolaanse oppositie is verzwakt en moet nog een kandidaat kiezen. Zij verwijt het beleid van de Socialistische Partij, die sinds 1999 aan de macht is, voor de ineenstorting van de economie van het olie-rijke land.