President benadrukt plichtbewust handelen OKB-voorzitter
10 Feb 2018, 00:00
foto
President Desi Bouterse beëdigt Jennifer van Dijk-Silos als voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau. Dit instituut heeft een toezichthoudende taak bij de verkiezingen. (Foto: Raoul Lith)


De regering is er van overtuigd dat Jennifer van Dijk-Silos wederom plichtbewust, eerlijk, transparant, objectief en evenwichtig de veeleisende taak van voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zal vervullen. Dit zei president Desi Bouterse bij de beëdiging vrijdag. Van Dijk-Silos zal voor de vierde keer toezicht houden op de landelijke verkiezingen die in 2020 gehouden worden.

Na de beëdiging zei de OKB-voorzitter dat zij belooft heel plichtbewust haar taak te zullen vervullen. Zij bedankte de regering voor het vertrouwen in haar gesteld. Van Dijk-Silos was ook voorzitter tijdens de verkiezingen in 2005, 2010 en 2015. "Mr. Dr. Van Dijk-Silos wordt zowel nationaal als international beschouwd als één van de top election officers van de regio," zei de president. Gezien haar verdiensten is de regering er trots op om haar wederom te presenteren als voorzitter van het OKB. Bouterse wees op de kritische houding van Van Dijk-Silos bij elke verkiezing, die niet zonder meer bindend wordt verklaard. Het gaat niet om een routinematige handeling.

Het OKB heeft Suriname ook de reputatie in de wereld bezorgd van het houden van eerlijke en betrouwbare verkiezingen. En in alle verkiezingen is het OKB de stabiliserende factor gebleken bij de rivaliserende deelnemende politieke partijen, voerde Bouterse aan.

"Mijn regering gaat voor transparante en eerlijke verkiezingen, omdat de democratie daarmee gediend is. Een sterke en volwassen democratie is essentieel voor de nationale ontwikkeling van een land, omdat het kiezersvolk een gelijkwaardige inspraak heeft in de keuze van zijn vertegenwoordigers in De Nationale Assemblee," benadrukte de president.