14 personen ronden Eenjarige Journalistieke Opleiding af
09 Feb 2018, 07:30
foto
Een deel van de afgestudeerden van de Eenjarige Journalistieke Opleiding met het certificaat.


De eerste Eenjarige Journalistieke Opleiding is officieel afgerond. 14 journalisten en verslaggevers van verschillende mediabedrijven hebben de training succesvol afgerond. De training is bedoeld om de basis van deze groep mediawerkers te verbreden en te versterken. Donderdag zijn in de multimediazaal van de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO), de eerste ‘Certificates of Qualification’ uitgereikt.

De opleiding is een gezamenlijk project van de AHKCO, de Unesco en de Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname (SBJS). “De opleiding is aangeboden aan de journalisten die al werken, omdat wij geloven dat het de kwaliteit van het werk zal verhogen,” legt de voorzitter van SBJS, Jane Kolf-Bergraaf uit. “Hiermee kun je nog geen Bachelor zijn. De normale opleiding duurt vier jaar. Dit was echt voor de werkende mensen. Hen is de basis bijgebracht. Ze hebben de studie wel moeten afronden met de presentatie van een massamediaproductie, televisie, radio, internet of print. Deze opleiding is tegelijk een instap als ze besluiten verder te gaan met de studie. Ze worden dan vrijgesteld van bepaalde vakken.”

Kolf deelt mee dat 24 personen zich hadden aangemeld. Uiteindelijk hebben 14 het certificaat behaald. “Het is een zware opleiding geweest, met veel praktijk, stage en colleges,” geeft Kolf aan. “Het blijft niet hierbij, we gaan door met de opleiding, omdat de vraag groot is. Mensen willen zich scholen, we bieden de ruimte en men grijpt het aan. Het is prijzenswaardig dat directeuren van mediahuizen hun mensen ook de ruimte geven om meer te leren. Het zal de kwaliteit alleen maar verbeteren.”

De aanmelding voor de volgende Eenjarige Journalistieke Opleiding begint eind februari. Midden april begint de nieuwe groep aan de training.
SBJS staat voor wat uitdagingen. De financiële steun van Unesco, US$ 14.500 valt weg. De studenten hebben SRD 2500 bijgedragen. “We gaan na hoeveel de studenten kunnen bijdragen. Maar aan de ene kant zijn er al zaken in orde gebracht. De studio is al opgezet en ingericht en de colleges kunnen nu door lokale krachten verzorgd worden bijvoorbeeld. De opleiding was zwaar, de collegetijden zullen misschien ook gewijzigd worden. Vaststaat dat men voor kwaliteit gaat en bereid is de tijd erin te stoppen. De samenleving verdient het ook dat men kijkt en luistert naar goed onderbouwde producties. Een vlotte babbel is niet genoeg, scholing moet,” stelt Kolf-Bergraaf.

René Gompers

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February