EBS gaat straatverlichting vervangen met lening CDB
10 Feb 2018, 06:30
foto


Suriname gaat zijn hogedruknatriumstraatlantaarns vervangen door high light-emitting diode (LED)-systemen. De Caribbean Development Bank (CDB) heeft daartoe een lening van US$ 30 miljoen goedgekeurd.

De lening van de CDB omvat US$ 18,6 miljoen van de European Investment Bank Climate Action Line of Credit (CALC) met de CDB. De Energie Bedrijven Suriname NV (EBS) komt in met US$ 3,4 miljoen. Verwacht wordt dat vervanging van de circa 40.000 straatlantaarns, het energieverbruik en de kosten en de bijbehorende uitstoot van broeikasgassen zal verminderen.

"Straatverlichting is een aanzienlijke uitgave voor de overheid van Suriname, goed voor meer dan 30 procent van het totale elektriciteitsverbruik. Verwacht wordt dat dit project het elektriciteitsverbruik en de emissies aanzienlijk zal verminderen, met een overeenkomstige vermindering van de uitgaven,” zegt Daniel Best, Director of Project van de CDB. “De introductie van energie efficiënte straatverlichting en slimme technologie dragen bij aan de visie van de overheid om een moderne, duurzame en betaalbare energievoorziening tot stand te brengen, wat zal leiden tot meer energiezekerheid en internationale concurrentie," citeert BNamericas de CDB-topper.

EBS zal het project uitvoeren dat de oprichting van een geavanceerd meetsysteem, inclusief de installatie van 21.000 slimme elektriciteitsmeters omvat. Dit zal de operationele efficiëntie van EBS verbeteren, omdat de slimme meters de betrouwbaarheid van verbruiksmetingen zullen verbeteren en diagnose op afstand mogelijk maken, waardoor de responstijd voor storingen wordt verkort.

Er zal ook een onderdeel Climate Risk Screening zijn, dat een beoordeling bevat van de kwetsbaarheid van de infrastructuur van de energiesector van de EBS en aanbevelingen om de veerkracht ervan te vergroten.