Kosmos Energy schakelt focus naar Suriname
09 Feb 2018, 11:11
foto
Tom Fauria, Vice President en Country Manager van Kosmos Energy is ervan overtuigd dat olie wordt gevonden voor de kust van Suriname. (Archieffoto: René Gompers)


Het Amerikaanse olie- en gasexploratie productiebedrijf, Kosmos Energy, stuurt zijn boorschip naar Suriname om twee olie-perspectieven voor de kust te testen. De boringen beginnen vroeg in het tweede kwartaal. Het bedrijf is sinds 2012 op zoek naar aardolie voor de kust van Suriname.

Kosmos Energy is actief in Block 42 en Block 45, zo’n 200 km van de Surinaamse kust. Tot nog toe was het bedrijf in de fase van informatie verzamelen en verwerken. Eerder gaf Kosmos Energy te kennen dat Block 45 er veelbelovend uitziet. Door de enorme olievondsten in Guyanese wateren, wordt er weer gekeken naar Block 42 dat grenst aan het Guyanese territorium.

Dat het boorschip op weg is naar Suriname heeft alles te maken met de laatste nieuwe diepwaterontginningsput voor de kust van Noordwest-Afrika dat het Amerikaans bedrijf heeft voltooid. Net als bij de vorige twee willekeurige boringen voor de kust van Mauritanië, leverde het Requin Tigre-1 boorgat, in Senegal's Saint Louis Offshore Profond-blok, geen koolwaterstoffen. De boorputten waren bedoeld om de Cenomanian en Albian reservoirs te evalueren, die deel uitmaken van een onderliggende Neocomian-Valanginian bron.

Kosmos analyseert de resultaten om vast te stellen waarom de put niet succesvol was, in de hoop het begrip van de diepwater-Cretaceous-aardoliesystemen voor de kust van Mauritanië en Senegal te verbeteren. Het bedrijf gelooft dat er substantiële resterende perspectieven zijn in zijn areaal in deze regio, meldt Offshore Magazine.

Andrew G. Inglis, voorzitter en CEO van Kosmos, zei: "Requin Tigre was de laatste put in onze tweede fase van de exploratie van de diepwater-Cretaceous-aardoliesystemen voor de kust van Mauritanië en Senegal, gericht op grote bekkenbodemventilatorstructuren. We hebben één succes (Yakaar) geleverd in vier bronnen in dit tweede fase-programma, na drie successen in drie bronnen (Tortue, Marsouin en Teranga) in het eerste fase-programma gericht op binnenboordstructuren op de helling.”

Hij voegde eraan toe: "We zullen onze grote inventaris van mogelijkheden in Mauritanië en Senegal rigoureus evalueren voorafgaand aan de volgende fase van exploratie voor de kust van de twee landen." Kosmos heeft een belang van 30% in de Saint Louis Offshore Profond-licentie, waarbij BP 60% bezit en Société des Pétroles du Sénégal (Petrosen) 10% in handen heeft.