Bogota houdt zijn neus dicht tegen stank
09 Feb 2018, 05:37
foto
Bogota produceert gemiddeld 6.300 ton vuil per dag. (Foto's: EPA)


De burgemeester van de Colombiaanse hoofdstad, Bogotá, heeft geprobeerd boze bewoners te verzekeren dat het vuilophaalprobleem binnen 72 uur zal worden opgelost. Burgemeester Enrique Peñalosa zei dat meer dan 3.750 ton vuilnis dat de stad verstoppen snel zou worden ontruimd.

De opbouw van het vuil is te wijten aan een staking van vuilophalers die vorige week donderdag is begonnen. Peñalosa heeft een week geleden een milieu-alarm afgekondigd, maar volgens bewoners is de situatie in sommige buurten sindsdien verslechterd. Veel bewoners dragen maskers om hun neus te beschermen tegen de stank die door de straten waait.

Werknemers van Aguas de Bogotá, het openbare bedrijf dat verantwoordelijk is voor de vuilophaal in de helft van de hoofdstad, stopten vorige week met werken door een dreigende verandering in de manier waarop contracten worden toegekend. Zij vrezen dat op 12 februari de contracten ervoor zullen zorgen dat 3.200 werknemers worden ontslagen.

Terwijl een deel van de 6.300 ton afval die dagelijks in de stad wordt geproduceerd door particuliere bedrijven is opgehaald, liggen bergen plastic zakken opgestapeld. Dinsdagnacht verbrandden inwoners van de buurt van Engativá, één van de zwaarst getroffen wijken, een bus tijdens een protest tegen de situatie.

Burgemeester Peñalosa beschuldigt zijn voorganger in de functie, Gustavo Petro, voor de problemen met Aguas de Bogotá. Petro werd in december 2013 uit zijn functie ontslagen, omdat hij naar verluidt de vuilophaal van de stad verkeerd had beheerd, maar hij werd later weer in functie hersteld na een uitspraak van de rechtbank.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February