AdeKUS houdt seminar over diverse facetten van lepra
09 Feb 2018, 00:56
foto


De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) houdt op 12 februari een seminar over de diverse facetten van lepra in een historisch en actueel perspectief. Het bijzondere van dit mini-seminar is de wijze waarop een oorspronkelijk historische studie is uitgegroeid tot een veelbelovend project waarbij kennis die afkomstig is uit verschillende vakgebieden is gecombineerd.

Op het seminar zal op de epidemiologie van lepra worden ingegaan met nadruk op de periode 1945-2017. Verder wordt gekeken naar de verschillende vormen van lepra en nationale statistieken over het voorkomen onder kinderen en verschillende (etnische) groepen.

Ook nieuwe inzichten over lepra vanuit een patiënten perspectief komen aan de orde. Er wordt ingegaan op percepties en gedrag van 'oude' in leprozerieën afgezonderde patiënten, en nieuwe patiënten in de Surinaamse samenleving. Vooral verklaringen over behandelmethoden binnen een vorm van medisch pluralisme die voortkwamen uit de 'ontmoeting' van de traditionele en de moderne westerse geneeskunst komen aan bod.

De relatie tussen biodiversiteit en gezondheid bij infectieziekten, zoals lepra zal ook nader bekeken worden. Focus is op de diversiteit en aard van de eiwitdiëten van inheemse- en marrongemeenschappen, en het aantal gevallen van infectieziekten onder de inheemsen en marrons in een bepaalde tijd. Het seminar wordt gehouden in de Aula IGSR van 12.00 tot 15.00 uur.