Kindermisbruik in Suriname schrikbarend
08 Feb 2018, 16:48
foto
Minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. (Foto: Raoul Lith)


De situatie van kinderen in Suriname is op dit moment schrikbarend. In de afgelopen periode zijn 8.000 gevallen van kindermisbruik geregistreerd. “We moeten kinderen leren om over zaken te gaan nadenken, om hun beslissingen te gaan formuleren, om zaken die ze horen en zien bespreekbaar gaan maken,” zei Angela Salmo, waarnemend directeur Sociale Zaken op een tweedaagse workshop over het project Integraal Kinderbeschermingsnetwerk (IKBeN).

“De regering rekent op uw volledige en optimale inzet, niet slechts vandaag maar voor de volle looptijd van uw functioneren als focal point. Het is een 1x 24 uurs job. Gaat u bij zichzelf te rade of u zich daaraan volledig wenst te committeren en indien het antwoord daarop niet positief is, geeft u dan een ander collega, die welwillend is, de ruimte om als focal point te functioneren,” benadrukte minister Cristien Polak tijdens de opening van de workshop.

Deze vertegenwoordigers van organisaties zullen een eed moeten afleggen als teken van hun commitment aan IKBeN. Hun gezamenlijke expertise zal worden ingezet ter bescherming en ondersteuning van elk kind in Suriname. “We kunnen zo gezamenlijk het tij keren van onze toekomst. Het is ons aller verantwoordelijkheid.” De bewindsvrouw benadrukt dat een gezamenlijke aanpak een grotere impact heeft dan individueel ondernemen, alhoewel dit ook belangrijk is. De dagelijkse realiteit schetst niet een bepaald vrolijk beeld over het welzijn van het Surinaamse kind, stelt Polak.

Salmo legde uit dat er tijdens de tweedaagse workshop een ontwerp gemaakt wordt hoe het integraal kinderbeschermingsnetwerk in Suriname eruit zal moeten zijn. Door verschillende consultants, organisaties en instellingen zijn onderzoek en aanbevelingen gedaan. Toch mist de integrale aanpak voor het beschermen van kinderen, geeft ze aan. “Het is nu meer dan hoogtijd om die kinderen te beschermen. We moeten het z’n allen gaan doen”. Ze benadrukte dat het gaat om een in interministeriële als een intersectorale aanpak voor het beschermen van elk kind dat op de Surinaamse bodem woont.

Het IKBeN project dat in 2016 werd geïnitieerd, is in 2017 door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in samenwerking met de Unicef nieuw leven in geblazen.

Raoul Lith

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February