Venezuela stemt op 22 april
08 Feb 2018, 11:23
foto
De Venezolaanse verkiezingsautoriteiten hebben een datum bepaald, zonder dat er overeenstemming is over de voorwaarden en garanties. (Foto: AFP)


De Venezolaanse verkiezingsautoriteiten hebben aangekondigd dat er op 22 april presidentsverkiezingen zullen plaatsvinden. De datum is overeengekomen in een compromis tussen de regering en de oppositie tijdens onderhandelingen in de Dominicaanse Republiek.

De aankondiging kwam ondanks de onderbrekingen van de onderhandelingen over onenigheid over de voorwaarden voor de stemming. De oppositie zei dat de regering weigerde om twee van haar leiders toe te staan om deel te nemen aan de verkiezingen.
Ze hadden gehoopt dat de stemming in de tweede helft van dit jaar zou plaatsvinden, waardoor partijen meer tijd zouden krijgen om voorverkiezingen te houden en een kandidaat te selecteren. Andere eisen van de oppositie omvatten garanties dat het verkiezingsproces transparant zal zijn en dat politieke gevangenen bevrijd zouden worden.

De oppositie is verzwakt en verdeeld en veel van de belangrijkste potentiële uitdagers van de president bevinden zich in zelfopgelegde ballingschap of in de gevangenis.
De president van de verkiezingscommissie, Tibisay Lucena, zei dat "ondanks het feit dat er geen overeenstemming is" in de Dominicaanse Republiek, "vrede de enige manier en route is voor het Venezolaanse volk om hun lot vrij te bepalen". Ze voegde eraan toe dat de registratie van kandidaten voor de presidentsverkiezingen op 24-26 februari zal beginnen.

Katy Watson van de BBC zegt dat met gesprekken tussen de twee partijen die nu vastlopen door meningsverschillen over verkiezingsvoorwaarden, de politieke strijd doorgaat, evenals de onzekerheid over hoe de oppositie zal deelnemen aan de aanstaande stemming.