Dodson: Geen gemakkelijke opgave verbannen kwik
07 Feb 2018, 02:46
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. (Beeld: DNA)


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen geeft aan dat kwik in Suriname geleidelijk aan verbannen zal worden. Dit is volgens hem geen gemakkelijke opgave. In 2016 is ongeveer 14.000 kg goud geproduceerd, waarvoor evenveel kwik wordt gebruikt. Bij ratificatie het Minamataverdrag erkent Suriname dat het onjuist gebruik van kwik negatieve effecten op het milieu en de menselijke gezondheid heeft.

Tijdens de openbare commissievergadering over het Minamataverdrag in De Nationale Assemblee dinsdag heeft de bewindsman aangegeven dat er een inventarisatie plaatsvindt van productie die kwik bevatten. In sommige medische apparaten komt ook kwik voor. Er kan gevraagd worden om enkele uitzonderingen voor de import en het gebruik van kwik.

Er wordt een uitvoeringsmodel voorbereid dat voldoet aan de Surinaamse realiteit. Dodson deelt mee dat op 26 februari een nationale dialoog zal worden gehouden met steun van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, de UNDP. Hier zullen alle betrokkenen starten met de discussie over het uitvoeringsmodel. Er is ook een samenwerking met de buurlanden Frans-Guyana en Guyana.

Dodson geeft aan dat in de wetgeving verbruik en in bezit hebben van kwik niet is geregeld. Nergens is aangegeven dat kwik verboden is. Er is wel een smokkelroute via Guyana-Nickerie-Paramaribo. Er is 128 kg kwik te Burnside in beslag genomen. De personen zijn beboet wegens een economisch delict. Kwik staat wel op de negatieve lijst. Mensen die kwik importeren hebben er een vergunning voor nodig. Kwik dat in apparaten zit, wordt niet geregistreerd wanneer dit niet wordt opgegeven. Dit is opgenomen in de actiepunten die uitgevoerd zullen worden. De minister verwacht dat medio dit jaar diverse zaken al in orde zijn, waardoor de geleidelijke afbouw van het gebruik van kwik in werking kan worden gesteld.

Thursday 22 August
Wednesday 21 August
Tuesday 20 August