BGVS heeft bijzondere centrale plek in gezondheidszorg
06 Feb 2018, 16:50
foto
Ingrid May, directeur BGVS. (Foto: Raoul Lith)


"U weet het. Het BGVS heeft een bijzondere centrale plek in de gezondheidszorg en is een rots in de branding voor de ziekenhuizen en de apotheken. En daardoor ook voor de patiënt," zegt Ingrid May, directeur van het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS). Het bedrijf heeft op 4 februari zijn 35 jarig bestaan herdacht met speciale aandacht voor zijn jubilarissen en gepensioneerden.

Heugelijk is ook dat het bedrijf het ISO 9001:2015 certificaat heeft behaald. May zegt dat binnen het bedrijf alleen stilstaan en terugblikken niet genoeg is. Volgens de directeur moet er naast zelfreflectie en evaluatie, ook continu worden gewerkt aan het behoud en de verdere uitbouw van de centrale plek van het BGVS. "Daartoe moeten we in de eerste plaats ervoor zorg dragen dat de dienstverleners en patiënten te allen tijde moeten kunnen rekenen op de kwaliteit en de beschikbaarheid van de medicamenten van het BGVS." Het bedrijf voorziet in 85 procent van de medicamenten in de klapper. May stelt dat het bedrijf vaak genoeg wordt afgerekend op de 15 procent die niet op voorraad is.

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft het personeel geprezen voor het harde werk dat het verricht. "Als je die taak op je neemt moet je vooruit zien, je moet met de sector in contact zijn en weten wat er commercieel op de markt gebeurd zeker op medisch gebied". Volgens de bewindsman vergt het heel veel overleg, inschattingsvermogen en creativiteit. Uiteindelijk ziet niemand dat allemaal en verwacht dat bij de balie medicamenten te verkrijgen zijn. De minister geeft aan dat het BVGS de hele gemeenschap moet voorzien van geneesmiddelen. Pengel stelt dat er regelmatig ook wordt gevraagd aan het BGVS om ook andere dure geneesmiddelen op te nemen in het assortiment van de klapper.

Lamurë Latour, president-commissaris, benadrukt dat het BGVS een staatsbedrijf is dat een cruciale en verantwoordelijke rol heeft in de samenleving als het gaat om de geneesmiddelenvoorziening. Hij merkt op dat het bedrijf geen monopolist is en er verschillende spelers zijn op de markt. "We weten allemaal ook, dat als er iets fout gaat met de geneesmiddelenvoorzieningen, dat meestal in deze samenleving men gelijk kijkt naar het BGVS. De concurrenten komen er vrij vanaf."
Latour vindt dat het BGVS altijd onder een vergrootglas wordt geplaatst als er geen medicamenten voorradig zijn. Hij stelt dat het BGVS op de goede weg is, maar pas tevreden zal zijn met een 100 procent realisatie. "Dat betekent dat we nog harder moeten werken en verwachten dat ook van de BGVS’ers alsook de leiding".

"Ik wil de jubilarissen bedanken voor de belangrijke bijdrage die zij hebben geleverd aan de ontwikkeling van ons bedrijf. Volgens mij eenmaal in dienst van het BVGS gaan de mensen niet meer weg" zegt May. Ze merkt op dat er een traject is ingezet waar gewerkt moet worden aan de verjonging van het personeelsbestand. Ze krijgt hierbij ondersteuning van Latour. Zes personen zijn gehuldigd. Twee personen voor 20 dienstjaren, 2 voor 25, 1 voor 35 en 1 voor 40 dienstjaren.

Raoul Lith

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February