VMS-bestuur zegt onderhoud met SZF af
24 Jan 2018, 00:00
foto


Het derde onderhoud dat dinsdagavond zou plaatsvinden tussen het Staatsziekenfonds (SZF) en de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) is niet doorgegaan. De VMS heeft aanstoot genomen aan uitspraken van Humphrey Hasrat, die in een ingezonden artikel gereageerd heeft op uitlatingen van Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Perjajah Luhur). Hasrat is hoofd van de Medische Dienst van het SZF, maar neemt niet deel aan de besprekingen.

Hasrat reageerde over de zogenaamde 'macho uitspraken', zoals Karta-Bink het zegt, van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid, die stelde dat de specialisten de gezondheidszorg in gijzeling nemen. "De minister is wat mij betreft erg mild geweest in zijn uitspraken. Hij heeft zich onthouden van uitspraken over de vele wantoestanden als fraude, valsheid in geschrifte, malpractice en oplichting in de gezondheidszorg. Als dan blijkt dat medische specialisten vanuit een zogenaamde machtspositie jaar in jaar uit alleen maar over geld willen praten dan zou ik poging tot chantage een betere typering vinden. Fundamentele zaken de gezondheidszorg rakende staan al jaren niet op de agenda van de besprekingen die aangevraagd worden door de VMS. Verloning (honorering) naar internationaal gehanteerde maatstaven is een heet hangijzer. Men wil meer verdienen dan artsen in Nederland en Amerika," schreef Hasrat in zijn ingezonden stuk.

SZF-directeur Rick Kromodihardjo bevestigt tegenover Starnieuws dat het VMS-bestuur het onderhoud heeft afgezegd. Van Kromodihardjo wordt geëist dat hij zich distantieert van het ingezonden artikel van Hasrat. De SZF-topman voert aan dat Hasrat op persoonlijke titel het artikel heeft geschreven. Hij maakt ook geen deel uit van de gesprekken die gevoerd worden met de VMS.

"Ik betreur de gang van zaken. Ik heb gedacht dat wij de belangrijkste zaken welke hebben geleid tot actiedreiging hebben besproken en met oplossingsvoorstellen zijn gekomen waarmee het VMS-bestuur naar de algemene ledenvergadering kon gaan. Ik maak mij zorgen om de continuïteit van de gezondheidszorg. De patiënten mogen de dupe niet worden van het standpunt dat de VMS nu inneemt in het geval van de uitspraken gedaan door Hasrat", benadrukt de SZF-topman.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April