Guatemala: President Morales onder vuur om uitgaven
23 Jan 2018, 16:50
foto
President Jimmy Morales van Guatemala heeft de commotie om zijn uitgaven, afgedaan als vervelend. (Foto: Reuters)


President Jimmy Morales van Guatemala ligt onder vuur voor zijn onkosten met publieksgelden. Voor zijn onkosten heeft hij vorig jaar US$ 40.000 opgebracht. Zijn onkosten omvatten luxegoederen, zoals een paar designer zonnebril en whisky.

Guatemala heeft een van de hoogste ongelijkheidscijfers in Latijns-Amerika. Morales, die een komiek was voordat hij in 2016 president werd, heeft met US$ 20.000 per maand, een van de hoogste salarissen van alle presidenten in de regio.

Hij voerde campagne met de belofte om corruptie uit te roeien met de campagneslogan "Noch corrupt, noch een dief". De president reageerde boos toen hij tijdens een persconferentie op maandag werd ondervraagd over zijn onkosten.

Toen hem werd gevraagd waarom hij niet zelf had betaald voor een zonnebril van ontwerper Carolina Herrera ter waarde van bijna US$ 3000, zei hij: "Omdat ik ze niet uit mijn salaris hoef te betalen. (...) Ik kreeg die bril, denk je dat ik om dat soort aankopen ga vragen?” Goederen die in totaal US$ 40.000 waard waren, werden in 2017betaald door de administratie van het presidentiële kantoor.

In een verklaring zei het kantoor dat een deel van zijn taken was om bestuurlijke en logistieke steun te bieden aan de president en zijn gezin. Maar de details van de kosten van de aankopen door het kantoor hebben verontwaardiging veroorzaakt in Guatemala, dat enkele van de ergste armoede, ondervoeding en moeder- en kindsterfte in de regio kent.

In de aankopen zijn vitamines, flessen rum, shampoo en sportartikelen zoals hardloopsokken, een golfmuts, T-shirts en shorts. De presidentiële woordvoerder, Heinz Heimann, verdedigde de aankoop van een tennisoutfit voor de president en zei dat het 'voor een officiële activiteit met de Amerikaanse ambassadeur was. "De president had die uitrusting nodig om die uitnodiging bij te wonen en het was last minute", zei Heimann.

Het kantoor betaalde ook voor een fles whisky ter waarde van meer dan US$ 400 en betaalde meer dan US$ 4.000 voor dry cleaning, meldt de krant Nuevo Diario na een onderzoek.

Anti-corruptiegroep Justicia Ya (Justice Now) noemde de uitgaven "niet te rechtvaardigen". "Jimmy Morales heeft zelfs pepermuntjes gekocht met publieksgeld," zei de groep. Er is een onderzoek gaande om te bepalen of de aankopen legaal waren.

Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March