Paus beëindigt Zuid-Amerikaanse reis
22 Jan 2018, 16:22
foto
Paus Franciscus ontmoet bisschoppen in het bisschopshuis in Lima, Peru. (Foto's: Reuters)


Paus Franciscus heeft aan het einde van zijn Zuid-Amerikaanse tournee een mis gehouden in de open lucht voor meer dan een miljoen mensen in de Peruaanse hoofdstad, Lima. Eerder op zondag waarschuwde hij dat de regio in een diepe crisis was door corruptie. De paus beschreef de politiek als "zieker dan goed".

Hij benadrukte ook het feit dat drie recente Peruaanse presidenten gevangen zijn gezet of zijn beschuldigd van corruptie. In de laatste uren van zijn zesdaagse bezoek aan Chili en Peru wees hij op de impact van Odebrecht, een Braziliaans bouwbedrijf dat heeft toegegeven miljarden dollars aan steekpenningen te hebben betalen aan politici in de hele regio.

"De politiek verkeert in crisis, vooral in crisis in Latijns-Amerika", zei hij. De huidige leider van Peru, Pedro Pablo Kuczynski, werd in december bijna afgezet omdat hij niet kenbaar had gemaakt dat hij een bedrijf runde dat zaken deed met Odebrecht.

Eerder tijdens zijn bezoek aan Peru, was paus Franciscus de eerste paus die het Amazonegebied in meer dan 30 jaar bezocht. Hij sprak met duizenden leden van inheemse gemeenschappen in de Madre de Dios regio, verdedigde hun manier van leven en sprak zich uit tegen aantasting van het milieu. Hij zei dat “big business” en "consumptie hebzucht" een natuurlijke habitat die van vitaal belang is voor de hele wereld niet mogen vernietigen.

Het onderwerp over seksueel geweld in de katholieke kerk was in beide landen een sterk punt van bespreking. In Chili heeft Paus Franciscus families van slachtoffers woedend gemaakt door de kritiek die een bisschop die hij heeft aangesteld krijgt en die ervan wordt beschuldigd dat hij een pedofiel heeft beschermd, af te doen als “allemaal lasterlijk.”

Hij heeft zich intussen verontschuldigd voor de opmerkingen die hij vorige week maakte in Chili. De paus zei dat hij zich realiseerde dat zijn woorden velen pijn deden, maar herhaalde zijn vertrouwen dat de Chileense bisschop Juan Barros onschuldig was.

Hij sprak met journalisten aan boord van een vliegtuig dat terugvloog naar Rome. Op donderdag zei de kerkelijke wereldleider dat slachtoffers die bisschop Barros hadden beschuldigd, laster pleegden. Kardinaal Sean O’Malley uit Boston heeft de paus openlijk bekritiseerd voor zijn uitspraken. O’Malley zei dat de paus de slachtoffers van seksueel misbruik gepleegd door priesters, in de steek had gelaten.

Paus Franciscus vandaag: "Ik bied hun mijn excuses aan als ik hen pijn doe zonder het te beseffen, maar het was een wond die ik zonder beseffen had toegebracht", citeert persbureau Reuters. "Het doet me veel pijn."

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February