Brazilië: Noodtoestand in Minas Gerais, uitbraak gele koorts
21 Jan 2018, 21:14
foto
Er is een gezondheidsnoodtoestand afgekondigd voor de deelstaat Minas Gerais. (Beeld: BBC)


De zuidoostelijke deelstaat Minas Gerais in Brazilië heeft een noodsituatie voor de volksgezondheid afgekondigd na een dodelijke uitbraak van gele koorts. Sinds december zijn daar minstens 15 mensen overleden. Veel gebieden, waaronder de hoofdstad Belo Horizonte, zijn getroffen.

Er is een massaal vaccinatieprogramma in drie zuidelijke staten. Maar er zijn wachtrijen gevormd buiten de klinieken in Rio en Sao Paulo, omdat er bezorgdheid bestaat dat vaccins opraken.

In het naburige Argentinië zijn er ook lange rijen geweest voor het vaccin in Buenos Aires en andere steden, terwijl duizenden potentiële toeristen zich voorbereiden op reizen naar Brazilië voor carnaval.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had dinsdag reizigers naar Sao Paolo geadviseerd het vaccin tegen gele koorts te nemen, voordat ze zouden afreizen. Minas Gerais is de zwaarst getroffen Braziliaanse deelstaat geweest. In het eerste halfjaar vorig jaar werden 475 gevallen in de deelstaat bevestigd en stierven er 162 mensen.

De gezondheidsnoodsituatie is voor zes maanden afgekondigd en geeft lokale autoriteiten de ruimte speciale diensten in te huren en noodmaterialen aan te schaffen.
Het advies van de WHO is dat alle reizigers naar Sao Paulo minstens 10 dagen voor vertrek worden ingeënt tegen gele koorts en maatregelen nemen om muggenbeten te voorkomen.

De Braziliaanse minister van volksgezondheid, Antonio Nardi, zegt dat de meeste mensen die in februari het carnavalsfeest in Brazilië bijwonen, veilig horen te zijn omdat het festival in grote steden wordt gehouden en niet in de landelijke en beboste gebieden waar de grootste toename van gele koortsgevallen is opgetreden.

Nardi zei dat de staatsautoriteiten van Sao Paulo hun vaccinatiecampagne zouden versnellen met als doel de helft van de bevolking van de deelstaat te vaccineren tegen het einde van februari. Meer dan 45 miljoen mensen wonen in de deelstaat Sao Paulo.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February