Honduras: Dodelijke rellen over verkiezingsresultaat
21 Jan 2018, 18:56
foto
Duizenden mensen zijn de straat opgegaan na de verkiezingen in protest tegen het verkiezingsresultaat. (Foto's: Reuters)


Bij confrontaties tussen de oproerpolitie en demonstranten in Honduras is eén betoger gedood. De demonstranten betwisten het resultaat van de presidentiele verkiezingen van november.

De politie heeft traangas afgevuurd en heeft wegversperringen van brandende banden in het hele land verwijderd. De dode is gevallen in de noordelijke stad Saba. Aanhangers van de verslagen oppositiekandidaat hadden het protest georganiseerd.

Vorige maand is de zittende president Juan Orlando Hernandez uitgeroepen tot winnaar, ondanks dagen van straatprotesten. Een lokale ngo in Saba, 210 km ten noordoosten van de hoofdstad Tegucigalpa, vertelde dat een 60-jarige man is gedood en een andere persoon gewond is geraakt toen de politie het vuur opende op een wegversperring, meldt persbureau Reuters.

De verkiezingen van 25 november hebben veel kritiek gekregen. Voorstanders van oppositieleider Salvador Nasralla zijn zeer wantrouwend tegenover het kiesgerecht dat de stembiljetten heeft geteld. Het kiesgerecht is immers aangesteld door het Congres, waar de Nationale Partij van Hernández de meerderheid heeft.

In eerste instantie bij de telling van de stemmen had Nasralla een voorsprong, maar die nam al snel af. Hij beschuldigde de autoriteiten daarop van manipulatie van de resultaten. Duizenden mensen gingen na de verkiezingen de straat op in rivaliserende demonstraties.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat 14 mensen zijn omgekomen tijdens de schermutselingen, maar volgens de politie zijn er slechts drie gestorven. President Hernández (49) is sinds 2013 aan de macht en is de eerste president die voor een tweede ambtstermijn ging nadat het Hooggerechtshof van het land een verbod op herverkiezing had opgeheven.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February