Brazilië sluit enorme vuilnisbelt na bijna 60 jaar
21 Jan 2018, 08:00
foto
De belt verwerkte per dag meer dan 1.000 ton vuil. (Foto: Reuters)


Eén van de grootste vuilstortplaatsen in Zuid-Amerika is na bijna 60 jaar gesloten in Brazilië. De Estructural vuilnisbelt in de hoofdstad van het land, Brasilia, verwerkte dagelijks meer dan 1.000 ton vuil.

Maar de sluiting ervan heeft waarschijnlijk een impact op een nabijgelegen favela, omdat veel van de bewoners afhankelijk zijn van het doorzoeken van afval. De regionale gouverneur, Rodrigo Rollemberg, zegt dat de mensen die het vuilnis doorzoeken, zullen worden betaald om te werken in een recyclagecentrum onder schonere omstandigheden.

"We kunnen niet leven met deze open wond midden in de hoofdstad van onze natie, een stortplaats waar mensen hun leven op het spel zetten om op een onwaardige manier te zoeken naar een inkomen", zei hij bij de opening van de nieuwe stortplaats die verder uit de buurt van het stadscentrum is.

Sommige puinzoekers hebben een overeenkomst getekend om te werken in de nieuwe faciliteit, maar anderen zijn bang dat ze minder geld zullen verdienen als ze verhuizen. "Rollemberg heeft ons geen echt alternatief geboden, we kunnen niet overleven met dat loon," vertelde Valdir Dutra aan persbureau Reuters. Hij zoekt al 16 jaar in het puin naar bruikbare spullen.

Er is angst dat de verhuizing naar de nieuwe site een langere en duurdere dagelijkse reis voor de werknemers betekent, evenals een lager salaris.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February