Stutgard: AZP baby’s dood door schuld
20 Jan 2018, 20:36
foto
Serratia marcescens die ziekenhuisinfecties veroorzaakt komt vaak voor in douches, wc potten en rond vochtige tegels.


De directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zal nog meer vragen moeten beantwoorden. “Don't let them get away with it,” zegt levensmiddelentechnoloog Ricky Stutgard. Hij doet de uitspraak na de uitleg die de AZP-directie heeft gegeven op een persconferentie naar aanleiding van de dood van zes baby’s in tien dagen.

“Uit een voorlopig onderzoek van het ziekenhuis is gebleken dat de bacterie via medicijnen de kinderen heeft besmet. Naar aanleiding van deze conclusie heeft het ziekenhuis de medicijnbereiding direct laten overnemen door de apotheek," citeert Stutgard de directie. Hij vindt deze conclusie van de AZP-directie heel interessant. “ Als de medicijnbereiding door ondeskundigen is gedaan, dan wil dat zeggen dat de grondstoffen door AZP zelf zijn aangekocht. Degene die de bestelling heeft geplaatst, was die deskundig genoeg om de aankoop te doen?”

Stutgard heeft een spervuur van vragen afgaand op de conclusie van de AZP-directie. Wie heeft de grondstoffen bij de ingangscontrole gecontroleerd? Zijn er microbiologische testen verricht om de microbiologisch stabiliteit van de grondstoffen en eindproducten te bepalen? Is de controleur bij de ingangscontrole deskundig genoeg om de kwaliteit van de grondstoffen te bepalen? Waren de grondstoffen niet al vervallen? Bij welk bedrijf zijn de grondstoffen aangekocht en hoe betrouwbaar is dat bedrijf? Waarom is besloten om de medicijnbereiding zelf te doen? Hoe lang is dit gaande? En hoeveel doden zijn al gevallen? Hoe vaak worden microbiologische testen van de verschillende ruimten en oppervlakken uitgevoerd en wat doet men met de resultaten?

De levensmiddelentechnoloog doet een beroep op de pers om nog dieper in deze materie te graven. “Ik verwacht dat een beerput zal opengaan. Ik wil een vraag nog een keer stellen. Waren de grondstoffen niet al vervallen? De ouders van de overleden en zieke baby’s moeten een rechtszaak aanspannen tegen AZP. Don't let them get away with it.

Op de persconferentie op vrijdag 19 januari is arts en microbioloog Ed Ijzerman, diepgaand ingegaan op de uitbraak van de bacterie. “Als we kijken naar het voorlopige resultaat, dan blijkt dat een onderdeel van de toegediende medicatie deze bacterie blijkt te bevatten,” deelt Ijzerman mee. "De bacterie is mogelijk in de medicatieruimte terechtgekomen via handencontact of via de airco. De besmette kinderen maken een bloedvergiftiging door, licht Ijzerman toe. “We hebben de bacterie gevonden in de bloedbaan van de kinderen. Dat verslechtert hun klinische situatie. Sommigen van die kinderen zijn overleden. Je kunt daarmee zeggen dat het waarschijnlijk is dat deze bacterie heeft bijgedragen aan het overlijden van de kinderen.”

Kinderarts Neirude Lissone op de persconferentie: “In totaal zijn er dertien kindjes met de bacterie besmet geraakt. Zes daarvan zijn helaas overleden. Van de zeven die er nog zijn, is een kindje nog steeds ziek, stabiel maar wel ziek.” Stutgard zegt dat uit een voorlopig onderzoek van het ziekenhuis is gebleken dat de bacterie via medicijnen de kinderen heeft besmet. Het ziekenhuis heeft na deze conclusie de medicijnbereiding direct laten overnemen door de apotheek.

Stutgard gaat dieper in op de bacterie die als schuldige voor de dood van de baby’s wordt aangemerkt. Serratia marcescens is een gram negatieve anaerobe bacterie en het behoort tot de Enterobacteriaceae familie. Deze bacterie komt vaak voor bij ziekenhuisinfecties. Serratia marcescens wordt vaak gevonden in douches, wc potten en rond vochtige tegels.

Deze bacterie is een opportunistische menselijke pathogeen, die toeslaat wanneer het immuunsysteem verzwakt is. De overdracht van Serratia marcescens in ziekenhuizen vindt plaats via hand tot hand transmissie van het verplegend personeel. “Dus als de douches, wc potten en tegels niet grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd, kan een verplegend personeelslid dat van deze ruimtes gebruik maakt Serratia marcescens op de handen krijgen. Wanneer deze persoon dan in contact komt met medicijnen, dan kunnen deze besmet raken.” Stutgard zegt dat Serratia marcescens sowieso een ziekenhuisbacterie is.

“Dus al die tijd hebben ze ondeskundigen de medicijnbereiding laten doen. Dus ondanks het feit dat wij met prematuur baby’s te doen, hebben ze amateurs aan het werk gezet om de medicijnbereiding te doen. De vraag is nu ‘Hoe komt deze bacterie op de medicijnen?’”. Het antwoord is vrij simpel volgens Stutgard: “Ondeskundigen hebben de hygiëneprotocollen niet opgevolgd”. Volgens Ijzerman is Serratia marcescens op de medicijnen gevonden, “maar hebben ze de douches, wc potten en tegels wel onderzocht? Want als de ziektekiem daar aanwezig is en het verplegend personeel de handhygiëne protocollen niet in acht neemt, dan is het nog steeds water naar zee dragen.”


Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February