Surinaamse kunstenaar doet aan ijsbeeldhouwen in China
20 Jan 2018, 13:36
foto
Nishal Hindori met zijn ijsbeeld van een schaatser tijdens Longqing Ice Sculpture Festival in Beijing.


De Surinaamse kunstenaar Nishal Hindori heeft van 16 tot 20 januari deelgenomen aan het Longqing Ice Sculpture Festival ten noorden van Beijing in China. Hindori is als een van de zes buitenlandse studenten van de Central Academy of Fine Art in Beijing geselecteerd om deel te nemen aan het internationaal bekende ijsbeeldhouwfestival.

Hindori studeert sinds september 2016 in China. Hij heeft van de vorige ambassadeur van China in Suriname, Yang Zigang, een beurs aangeboden gekregen om te studeren aan een van de beste kunstacademies van China. Hij specialiseert zich daar in het beeldhouwen.

Hindori werkt normaal met klei als werkmateriaal. Het was de eerste keer dat hij heeft gewerkt met natuurijs. Het was wennen voor hem. “Je kunt je geen fouten permitteren, want het ijs is kwetsbaar en breekt gemakkelijk open. Je moet echt heel voorzichtig werken”, zegt Hindori. Het was wel bitter koud voor hem om lange dagen in de open lucht te werken. Gelukkig had hij een dikke jas van de organisatie gekregen. Hij had nooit gedacht dat hij als burger van een tropisch land als Suriname ooit eens zou meedoen aan een ijskunstfestival.

Hindori is bijzonder enthousiast dat hij geselecteerd is om zijn school te vertegenwoordigen. Hij heeft veel geleerd van de professionele ijsbeeldhouwers van China. “Zij maken de prachtigste figuren in het ijs, zoals draken, vogels en gebouwen”, vertelt hij. Het festival trekt veel toeristen uit China en het buitenland. De kunstenaar is er trots op dat hij nu al uitgenodigd is om te participeren in de 2019 editie van het ijsbeeldhouwfestival in Beijing. In deze stad worden ook de Olympische winterspelen van 2022 gehouden. Hindori hoopt dan als professionele beeldhouwer een beeld te mogen maken voor deze Olympische Spelen.