Onderwijs wordt ontdaan van koloniale restanten
19 Jan 2018, 16:36
foto
Kinderen van de basisschool.


Experts van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaan op verzoek van Suriname de komende jaren helpen het lager onderwijs in het land te hervormen. Het onderwijs in Suriname is nog grotendeels gebaseerd op Nederlandse methoden en lesmateriaal. Met die koloniale restanten wordt resoluut afgerekend, zegt VUB-hoogleraar Koen Lombaerts, die het project coördineert, meldt het ANP.

Suriname heeft voor de onderwijshervorming US$ 20 miljoen geleend van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, waarvan US$ 3,8 miljoen is bestemd voor de VUB.
Eerder had het ministerie van Onderwijs Nederlandse deskundigen en een uitgeverij ingeschakeld voor nieuw lesmateriaal voor de basisschool. Dat lijkt volgens Lombaerts nog sterk op de Nederlandse schoolboeken, ook al werden afbeeldingen van blanke kinderen vervangen.

Nog altijd worden kwestie als de kosten van ski’s en caravantrips naar Zwitserland behandeld, weet Lombaerts. “Maar in Suriname is nog nooit een vlokje sneeuw gevallen, noch is er sprake van enig caravantoerisme.”

De VUB-experts gaan het lesmateriaal nog eens onder de loep nemen. “Dat moet eindigen in een bijsturing van een curriculum op maat van Suriname, met aangepaste leerplannen, een nieuwe aanpak van lesgeven en andere evaluatiemethoden.”
Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February