Meer dan half miljoen Venezolanen in Colombia
19 Jan 2018, 20:25
foto
Venezolanen die de grens naar Colombia oversteken om producten te kopen die in hun land schaars of niet te vinden zijn. (Foto: Reuters)


In de laatste zes maanden is het aantal Venezolanen dat naar Colombia is gevlucht om de ernstige economische crisis in hun land met 62% toegenomen. Colombiaanse migratie-ambtenaren zeggen dat meer dan 550.000 Venezolanen nu in Colombia leven. De meesten illegaal.

De toestroom legt een druk op de overheid, vooral in grensregio's waar de migranten moeten worden voorzien van voedsel, onderdak en medische zorg. Het aantal Venezolanen dat via Colombia reist, is verdubbeld.

Ambtenaren zeggen dat een miljoen Venezolanen zich hebben geregistreerd voor een migratiekaart waarmee ze de grens kunnen oversteken om voedsel en andere producten te kopen die schaars of niet te vinden zijn in hun land.

Op een gemiddelde dag in 2017 gebruikten meer dan 30.000 Venezolanen de kaart om Colombia binnen te komen en te verlaten over een grens waar smokkelaars gedijen om steeds minder beschikbare maar zwaar gesubsidieerde Venezolaanse producten aan Colombianen te verkopen.

Van de Venezolanen die in Colombia wonen, hebben 126.000 wettelijke toestemming om te verblijven, waaronder zo'n 69.000 die gebruik hebben gemaakt van een humanitair visum dat in juli is geïntroduceerd.
Afgelopen week zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres dat de VN bereid was meer hulp naar Colombia te sturen om te helpen bij de groeiende toestroom van migranten.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February