Grote schoonmaak na storm Duitsland en Nederland
19 Jan 2018, 12:18
foto
Veel spoorlijnen in Duitsland zijn nog steeds geblokkeerd door omgevallen bomen en puin van de zware storm. (Foto: AFP)


De spoorwegdiensten in Duitsland komen weer op gang. Bomen en ander puin dat op de spoorlijnen zijn beland door de zware storm Friederike worden opgeruimd. De storm met winden van orkaankracht heeft acht levens geëist in Nederland en Duitsland.
In Nederland zijn drie mensen omgekomen bij ongevallen door de zware stormwinden. In Duitsland blokkeren omgevallen bomen en ander puin nog steeds veel spoorlijnen. Er is de hele nacht gewerkt om ze op te ruimen.


De storm is naar het oosten verhuisd naar Polen. Het was de meest krachtige storm die Duitsland in elf jaar heeft geraakt. Onder de doden die in Duitsland zijn gevallen, zijn er twee brandweerlieden en twee vrachtwagenchauffeurs van wie de voertuigen werden omver geblazen.

Luchthaven Schiphol meldt: "We verwachten een normale dag, maar het kan drukker zijn op de luchthaven als gevolg van annuleringen en omboekingen van de vluchten van gisteren".

Vluchten waren donderdag enkele uren op Schiphol geblokkeerd door de harde wind, die daar ook dakschade heeft veroorzaakt. De windstoten in Nederland bereikten snelheden tot 140 km per uur.

De Duitse nationale spooroperator Deutsche Bahn (DB) zegt dat meer dan 200 spoorwegsecties zijn beschadigd door de storm. Helikopters vliegen over de getroffen lijnen om het reparatiewerk te versnellen. DB verwacht in het weekend normale diensten uit te voeren.

Honderdduizenden reizigers waren gisteren, donderdag, in Duitsland gestrand. Hotels werden overspoeld met last-minute boekingen, terwijl andere reizigers de nacht doorbrachten aan boord van treinen die vastzaten op stations. In Leipzig, in het oosten van Duitsland, heeft de storm stroomuitval veroorzaakt en de prioriteit was om de straatverlichting te herstellen. In heel Duitsland zijn ook veel auto's vernield door het puin van de storm.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February