Storm Noord-Europa doodt acht mensen
19 Jan 2018, 02:30
foto
De stormwinden met orkaankracht hebben een deel van een huis in De Meern, Nederland, weggeblazen. (Foto: AFP)


De storm met orkaankracht die woedt over Noord-Europa heeft aan acht mensen het leven gekost. Onder de doden zijn twee brandweerlieden. Ze waren bezig met opruimingswerkzaamheden in Duitsland toen zij verongelukten.

Veel van de doden, in Nederland en Duitsland, werden getroffen door vallende bomen en puin. Eén stierf bij een botsing toen zijn busje aan de andere kant van de weg werd geblazen. De storm is nu overgestoken naar Polen.

Windstoten van maximaal 140 km per uur hebben zowel in Nederland als in Duitsland zijn bomen afgerukt, vrachtwagens omver geblazen en honderden vluchten geannuleerd. De Duitse treinoperator Deutsche Bahn had gisteren alle langeafstandsdiensten afgezegd. Veel regionale diensten zijn ook geannuleerd.

Op de luchthaven Schiphol in Amsterdam zijn minstens 260 vluchten geannuleerd, nadat de dakplaten van twee van de drie vertrekhallen werden afgerukt door de wind. Passagiers die op Schiphol aankwamen, vertelden over ruige landingen die ze hadden meegemaakt. Sommige passagiers moesten overgeven. In Rotterdam zijn scheepscontainers om ver geworpen en zijn hele daken van gebouwen losgerukt. Schiphol zei gisteren dat sommige vluchten zouden doorgaan als de storm verder landinwaarts trok, maar waarschuwde het voor extreme vertragingen.

De storm, in Duitsland Friederike genoemd, doorkruiste het land van west naar oost voor het Polen bereikte. Het veroorzaakte hoge windsnelheden in het Verenigd Koninkrijk op woensdag- en donderdagochtend, waarbij bomen werden neergehaald en de stroom naar tienduizenden huizen werd verbroken.

Meteorologen in Duitsland - waar 65.000 huizen naar verluidt geen stroom hebben - waarschuwden mensen om binnen te blijven, terwijl veel scholen waren gesloten.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February