Assembleevoorzitter bekijkt aanvraag spoedvergadering
19 Jan 2018, 00:54
foto


Oppositionele partijen hebben in een brief aan Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gevraagd om zo spoedig mogelijk een openbare vergadering uit te schrijven over de crisis in de gezondheidszorg en hoe de gevolgen voor de samenleving op te vangen. Assembleevoorzitter Simons om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat zij ernaar zal kijken. Zij heeft de brief in de vroege avond onder ogen gekregen.

De Assembleeleden hebben in de aanvraag voor de spoedvergadering aangegeven dat de zes directeuren van de ziekenhuizen recent in een brief aan de vicepresident hebben aangegeven dat de situatie in de gezondheidszorg erg alarmerend is. Zij benadrukken dat de patiëntenzorg in ernstig gevaar is, met alle mogelijke fatale gevolgen. De financiële achterstanden zowel bij het Staatsziekenfonds (SZF) als andere leveranciers is ernstig aan het oplopen, zonder dat duidelijke oplossingen in zicht zijn.

De vergadering is aangevraagd door Mahinder Jogi (VHP), Krishna Mathoera (VHP), Carl Breeveld (DOE), Diana Pokie (ABOP), Dinotha Vorswijk (ABOP), Djoties Jaggernath (VHP) en Patricia Etnel (NPS). Paul Somohardjo, fractieleider van Pertjajah Luhur, zegt aan Starnieuws dat hij ook achter de aanvraag voor de vergadering staat. Zijn fractie heeft om technische redenen de brief niet kunnen tekenen, maar ondersteunt de aanvraag.

Naast de situatie in de ziekenhuizen, hebben de medische specialisten aangesloten bij de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) een ultimatum gesteld aan het SZF om alle achterstallige betalingen te verrichten. De VMS en SZF hebben overleg met elkaar over deze kwestie. De vervolgbespreking die voor donderdagavond was gepland, is uitgesteld. SZF-directeur Rick Kromodihardjo verwacht dat vandaag, maar in elk geval dit weekend, verder wordt gesproken.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February