Typisch Surinaams
19 Jan 2018, 18:30
foto


Met een nieuwjaar en ‘nieuwe’ voornemens in gedachte, wordt getracht aan dit artikel vorm te geven. Dat je in het nieuwe jaar (echt) helemaal opnieuw begint, klopt naar mijn oordeel niet! Wat er wel gebeurt, is dat wij zaken enigszins over een andere boeg gooien, dit als lering uit eerder gemaakte fouten of opgedane ervaring(en). Wij pakken in het nieuwe jaar zaken anders aan, omdat wij een ander of beter resultaat willen bereiken, dat is althans ons streven. Dit verlangen hebben mensen over de hele wereld met elkaar gemeen. We willen dat het alleen maar beter (met ons) gaat.

Dit verlangen is vaak persoonlijk, maar kan ook doorgetrokken worden naar anderen of naar ons land. Suriname wensen wij in 2018 natuurlijk het allerbeste toe en wel in elk te bedenken opzicht. Na de precaire situatie van 2017, is dit verlangen eer dan redelijk of niet? Het allerbeste omdat het kan, het is geen utopische gedachte. Dit land beschikt over een heleboel 'ingrediënten' om succesvol te zijn, maar helaas is dit succes voor een grote groep binnen de samenleving tot nog toe uitgebleven.

Suriname is een prachtig land, dat mag luidkeels gezegd worden. Denk maar aan onze natuur, het adembenemend binnenland en onze culinaire diversiteit. Er zíjn echt typisch Surinaamse dingen die ons erg uniek maken, maar dit typische ontsiert en maakt soms ook (veel) kapot. In Suriname hebben we echt een paar (slechte) aparte gewoontes die ons echt Surinaams maken. Om maar enkele te noemen: onnodig luide muziek in auto's, een vieze binnenstad na een bepaalde feestdag, tori praten vanuit de auto terwijl zich achterin een file vormt om maar niet te praten over het getoeter en de 'bijbehorende' scheldkanonnades. Aan dit rijtje kunnen we ook toevoegen: Oversteken waar er geen zebrapaden zijn of wanneer het licht voor de voetganger(s) nog op rood staat, wildplassen en je vuil gooien vanuit de auto of naast die ton wanneer het al (prop)vol is. Als we het hebben over typisch Surinaams, dan is volgens mij de tijd wel het beste voorbeeld. U weet het vast wel, de SURINAAMSE TIJD!

Het hoe, wanneer en waarom van dit verschijnsel weet ik niet, maar een ding is zeker, het is heel goed ingeburgerd binnen grote delen van de samenleving. De Surinaamse tijd is naar mijn bescheiden observatie, zo iets als (behoorlijk) laat komen en doen alsof er niks aan de hand is. Laat komen op locatie lijkt wel een doodnormale zaak. Tot overmaat van ramp is het ook nog zo vervelend wanneer men binnenstapt en ook nog een uitgebreid gaat groeten, handjes schud en omhelzingen 'uitgedeeld'. Het wordt met alle plezier gedaan, even vergetende dat men laat is, het is toch maar de Surinaamse tijd.

De tijd is een van de briljantste 'uitvindingen' in de menselijke geschiedenis. De tijd 'helpt' de mens zijn leven te 'plannen'. De tijd zoals die is, bestaat niet zomaar. We hebben per dag 24 uren tot onzer beschikking om naar eigen behoefte invulling te geven. De Surinaamse tijd zou vreemdelingen doen denken dat wij inderdaad een andere klok zo u wil tijd hebben, maar niks is minder waar. Net als alle (andere) bewoners van deze aarde, hebben wij dezelfde tijd.

Tijd is een kostbaar gegeven waar we met z'n allen verstandig mee moeten omgaan. Verstandig omdat verloren tijd, verloren is, je kunt het niet terughalen. Ik sta totaal niet achter de uitspraak bij God en Suriname is alles mogelijk, maar soms ja heel soms begin ik te twijfelen als dit niet op waarheid berust. Een minuutje en of seconde kan een groot verschil uitmaken in iemands leven! Laten we in dit nieuwe jaar ons uiterste best doen om de typisch Surinaamse dingen minder typisch te maken en dat geldt zeker voor de tijd!

Nathalie Valpoort BSc.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February