Hoogste alarm voor Nederlandse transportsector; 2 doden
18 Jan 2018, 10:11
foto
Schiphol heeft meer dan 250 vluchten voor vandaag geschrapt. (Foto: AFP)


De Nederlandse autoriteiten hebben eerder op de dag alle vluchten van en naar Schiphol opgeschort vanwege een zware storm. Het meeste treinverkeer is ook gestopt, omdat zware windstoten tot 140 km per uur door heel Nederland gaan. De storm heeft in Nederland twee levens geëist. Intussen worden mondjesmaat de vluchten op Schiphol opgestart.

Nederlandse Twitter-gebruikers hebben foto's geplaatst van vrachtwagens en bomen die door de stormwinden omver zijn geblazen. Veel bomen zijn terechtgekomen op spoorlijnen. De schade is veel groter dan aanvankelijk werd verwacht.

De politie heeft het centrum van Almere gesloten, een stad met ongeveer 200.000 inwoners net ten oosten van Amsterdam. Ze hebben de mensen gewaarschuwd om thuis te blijven vanwege het risico van de storm.

Nederlanders op het pad van de storm gebruiken de hashtag #coderood om foto's van de stormschade te tweeten. Een transportwebsite, VID, meldde dat 17 vrachtwagens omver waren geblazen door de harde wind.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) en exploitant ProRail zeiden dat bovengrondse hoogspanningskabels waren beschadigd door de wind, evenals enkele spoorlijnen. Een waarschuwing op de website van de NS luidde: "Een storm met orkaankracht woedt over ons land en veroorzaakt veel schade aan het spoorwegnet en stations. NS en ProRail moeten daarom tot nader order stoppen met de treindienst, alleen Arriva-treinen in Groningen en Limburg kunnen blijven rijden."

Verstoring in Duitsland
Hoge windsnelheden hebben ook bomen omvergeworpen en veroorzaakten structurele schade in westelijke regio's van Duitsland, waar de storm 'Friederike' wordt genoemd.
De nationale spoorwegexploitant, de Deutsche Bahn, heeft het spoorwegverkeer in Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) en delen van de naburige deelstaat Rijnland-Palts opgeschort. NRW is de meest bevolkte deelstaat van Duitsland. Treinen die nog in andere delen van Duitsland rijden, hebben hun snelheid verlaagd vanwege de sterke wind.

Tientallen vluchten worden ook geannuleerd in Duitsland - op de luchthaven van Keulen/Bonn is elke vierde vlucht geannuleerd. Een noodsirene loeide in de stad Duisburg en waarschuwde de bewoners dat ze binnen moesten blijven, meldde de Duitse nieuwswebsite WDR.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February