Beijing gereed om China-Celac Forum hoger te tillen
17 Jan 2018, 19:10
foto


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en haar Chinese ambtgenoot Wang Yi, nemen deel aan de tweede ministeriële vergadering tussen China en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (CELAC). Het forum van 19 tot 22 januari wordt in Santiago, Chili gehouden. Het wordt voor de eerste keer op het Zuid-Amerikaanse continent gehouden.

Uit de regio zijn 33 landen aangesloten. Het forum staat in het teken van de recent gehouden 19e nationale congres van de Communistische Partij van China, zegt de Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong. Zijn land kijkt uit om samen met de Celac-partners na te gaan hoe de interconnectiviteit te versterken op basis van wederzijds voordeel en gemeenschappelijke groei. Verder gericht op innovatie, win-win-samenwerking en uitwisseling van standpunten over internationale en regionale kwesties van gemeenschappelijk belang.

“We hopen van deze gelegenheid gebruik te maken om een blauwdruk op te stellen voor de toekomstige ontwikkeling van het forum en de China-Celac samenwerking in de komende drie jaar, om zo ons uitgebreid coöperatief partnerschap op een hoger niveau te brengen.”

Relatie Suriname-China
De afgelopen jaren is er goede en gestage vooruitgang geweest in de relatie Suriname-China, zegt Zhang. Hij ziet de oprichting van het forum (juli 2014) als een sterke stimulans om de samenwerking tussen de twee landen op een hoger niveau te tillen. Regeringsleiders hebben elkaar persoonlijk ontmoet en afgelopen maand hebben Beighle en Wang elkaar gesproken in Beijing. “Als oprechte vrienden met wederzijds vertrouwen en als goede partners in wederzijds belang hebben China en Suriname elkaar gesteund in essentiële belangenkwesties en hebben ze nauw samengewerkt in regionale en internationale kwesties.”

De Chinese ambassade hield vorige maand een seminar over ‘One Belt, One Road’ (één gordel, één weg - OBOR) kansen voor China-Celac samenwerking. Volgens Zhang is de Celac-regio historisch gezien een natuurlijke extensie van de eeuwenoude Zijderoute via de zee. “Het OBOR-initiatief zal incompleet zijn zonder de participatie van de Celac-landen.”

OBOR op agenda
Het onderwerp is daarom ook deel van de agenda van de ministers. “Door gebruik te maken van het OBOR-concept, de principes en coöperatieve methodes, kunnen partijen de beleidscoördinatie versterken, connectiviteit verbeteren, handel, financiën en uitwisseling van mensen bevorderen. Dit ter aanvulling van elkaar en een win-win-samenwerking tot stand te brengen.”

De ambassadeur zegt dat China, geleid door het OBOR-initiatief klaar staat om de tweede ministeriële bijeenkomst als een nieuw startpunt te nemen in de samenwerking met de Celac-partners. “We hebben er alle vertrouwen in dat we met onze gezamenlijke inspanningen de samenwerking tussen China en Celac op een hoger plan kunnen brengen en een China-Celac-gemeenschap van gedeelde lotsbestemming kunnen smeden.”

China-Celac fonds
Naast de bilaterale samenwerking en financieringsopties aan individuele leden, biedt China ook financiering aan via het China-Celac fonds van US$ 5 miljard. Elk Celac-lid kan een ontwikkelingsproject of project dat leidt tot deelname in OBOR ter financiering indienen.

“Het is aan Surinaamse autoriteiten gelegen om gebruik te maken van het fonds”, reageert Zhang. Het in Suriname gevestigde Broad Homes is tot nu het eerste bedrijf dat gebruik wil maken van het fonds voor de financiering van prefab woningen in Suriname. Het bedrijf heeft een MOU getekend met de fondsbeheerder voor een lening van US$ 500 miljoen.

Toename handel China-Celac
Sinds de eerste ministeriële vergadering in januari 2015 te Beijing, is de handel tussen China en Celac-leden toegenomen. Het handelsbalans China-Celac nam tussen januari en oktober 2017 toe met 18,3% (US$ 210 miljard). Ongeveer 2.000 Chinese bedrijven zijn actief in de regio en hebben US$ 27,23 miljard geïnvesteerd. Vergeleken met 2016 is dit een toename van 115,9%. “De totale directe investering heeft US$ 207,15 miljard bereikt, waardoor deze regio op Azië na, de op één na grootste bestemming is van buitenlandse Chinese investeringen”, geeft Zhang aan.

De relatie China-Celac beperkt zich niet alleen tot de handel of de investeringen, maar gaat veel verder. Educatiemogelijkheden voor burgers, uitwisselingsprojecten op verschillende gebieden en niveaus en ook het toerisme neemt steeds toe. In Suriname lopen verschillende projecten, sommige gefinancierd uit Chinese leningen en andere van schenkingen.

Aan het eind van het forum in Chili worden twee documenten uitgebracht. De verklaring van Santiago en een Gezamenlijk Actieplan voor Samenwerking (2019-2021).


Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February